Hlavní obsah

Na vrcholku vysoké pyramidy v Gíze se procházel pes

Američan Alex Lang na začátku října letěl na motorovém paraglidu v oblasti egyptských pyramid v Gíze, když jeho pohled zaujala značně neobvyklá scéna: na samotném vrcholu jedné ze zdejších monumentálních staveb se potuloval pes.

Paraglider spatřil na vrcholu pyramidy v Egyptě psaVideo: AP

Článek

Sedmadvacetiletý Alex Lang z Atlanty kolem pyramid prolétával v rámci akce pořádané společností Sky One Egypt, ale největší hvězdou se stal jeden z místních psů, jenž byl spatřen na vrcholku Rachefovy pyramidy, uvedl web The Washington Post.

Pes se po náhorní plošince nenuceně procházel, pobíhal a několikrát i zaštěkal. „Možná se snažil vyplašit ptáky, aby ten skvělý výhled měl jen sám pro sebe,“ okomentoval nezvyklý výjev překvapený paraglider.

Marshall Mosher, jež byl jedním z organizátorů celé akce, později doplnil, že psi jsou v okolí pyramid vcelku obvyklým úkazem, ale na samém vrcholku nikdy žádného neviděl, přestože v této oblasti létal již několikrát. Sice se psi na pyramidách vyhřívají dost běžně, ale vždy to bývá v podstatně nižších „patrech“.

Rachefova pyramida je totiž sice o něco menší než největší a nejslavnější pyramida Chufuova (Cheopsova), ale i tak se její nejvyšší bod nachází ve výšce přes 136 metrů nad zemí. „Ale kdybych byl toulavý pes z Káhiry, taky bych tam chtěl vylézt,“ dodal Mosher.

Záběry Alexe Langa sklidily na internetu velký ohlas. Někteří lidé to komentovali například v tom smyslu, že si pes může odškrtnout další položku ze seznamu svých životních cílů, jiní spekulovali, zda to není Anup, tedy staroegyptský bůh záhrobí, jenž je tradičně zobrazován s vlčí/šakalí hlavou, nebo rovnou jako toto zvíře.

Jeden uživatel si pak posteskl při představě, že pes leze na „památku nabitou historií a slávou, aniž by si cokoli z toho uvědomoval“. A to jen proto, aby nahoře štěkal na ptáky. „Zvířata jsou zkrátka jednoduchá, ale úžasná stvoření,“ zakončil pisatel svou myšlenku.

Malá čivava se devět let potulovala po Las Vegas, nyní už je zpátky doma

Koktejl

Výběr článků

Načítám