Hlavní obsah

Na srazu 80 let po maturitě se sešlo šest bývalých spolužáků

Maturitní ročník 1944 ze střední školy v oregonském městě Salem se pravidelně schází na srazech, přičemž letos se tak stalo již poosmdesáté. Mezi středoškolskými ročníky jde o světový rekord, ale přesto se jedna třída schází ještě o něco déle.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O druhém červnovém víkendu se v restauraci Denny’s ve městě Salem v americkém státě Oregon konal třídní sraz studentů, kteří na zdejší střední škole, jež dnes nese název North Salem High School, maturovali již v roce 1944. Navzdory tomu, že se jejich věk pohybuje kolem 97 let, dorazilo šest bývalých spolužáků a přinejmenším podle fotografií vypadali všichni stále ve velmi dobré kondici.

Doris Ritcheyová Powersová dokonce vážila téměř stokilometrovou cestu z města Happy Valley, jež je součástí aglomerace Portlandu, ostatní účastníci pak stále žijí v Salemu. Konkrétně jde o Trudie Meierovou Gavettovou, Gayle Crozieorovou Priemovou, Gladys Dalkeovou Weltyovou a Iris Wallovou. Dámy pak na srazu doplnil také bývalý spolužák Bill Juza.

Jejich ročník maturoval 1. června 1944, takže všichni vyrůstali a studovali v době hospodářské krize a ve stínu druhé světové války. I proto již tehdy nemohlo při slavnostním ceremoniálu přijít na pódium devět mladíků, kteří již dříve odešli do války. Pár dnů po maturitě pak došlo k vylodění Spojenců v Normandii, doplnil server Statesman Journal.

Absolventi ročníku 1944 se již mnoho let téměř pravidelně setkávají právě v podniku Denny’s, kde jsou velmi váženými hosty. V minulosti udělali jen pár výjimek, například když se jejich 75. sraz konal na salemském výstavišti a večeře se podávala v restauraci Bentley’s. Loňský sraz pak proběhl na parníku.

K maturantům z roku 1944 dnes se značnou nadsázkou patří také Sheryl Cunninghamová, která v Denny’s již 28 let pracuje jako servírka a pokaždé se hlásí, aby mohla obsluhovat účastníky srazu.

Vedle vzpomínek, prohlížení dobových předmětů nebo třeba také přednesu básniček, které některé dámy každý rok složí, je nedílnou součástí také uctění památky těch spolužáků, kteří již přijít nemohli. V uplynulém roce zemřelo pět bývalých účastníků srazů, ale skutečnost, že se i v tak pokročilém věku stále sešlo šest lidí, se dá označit za neuvěřitelnou.

Obecně se má za to, že bývalí maturanti ze Salemu drží a každým rokem vylepšují světový rekord mezi nejdéle konanými školními srazy, ale úplně absolutní pravda to není. Podle organizace Guinness World Records se totiž „absolventi“ mateřské školy v kalifornském městě Alameda z roku 1938 sešli již 83krát.

Americký veterán z druhé světové odmaturoval v 99 letech. Spolu s pravnučkou

Koktejl

Výběr článků

Načítám