Hlavní obsah

Na Sicílii zakázali prodej suvenýrů s mafiánskou tematikou

Sicilské město Agrigento se vydalo do boje proti negativním stereotypům a zakázalo na svém území prodej suvenýrů odkazujících na italskou mafii. Samospráva ostrova pak ke stejnému kroku přistoupila v případě obchodů na místních letištích.

Foto: ČTK / DPA / Lena Klimkeit

Ilustrační foto

Článek

Ostrov Sicílie je obecně považován za kolébku italské mafie a místní obchodníci se toho snaží patřičně využít, když turistům nabízejí rozličné zboží s touto tematikou. Na nejrůznějších předmětech tak lze najít například motiv pistole či zkrácené brokovnice, takzvané lupary, ale nejčastěji lze pochopitelně narazit na portréty Dona Corleoneho z filmu Kmotr.

Radnice ve městě Agrigento, jež leží zhruba uprostřed jižního pobřeží, je však přesvědčená, že tyto motivy kazí pověst města i celé Sicílie. Starosta Francesco Micciché se k tomu vyjádřil v tom smyslu, že tyto suvenýry ponižují společnost, která dlouhá léta šířila kulturu.

Americká škola zatrhla dětem černé oblečení. Chystá se i zákaz kapucí a velkých kapes

Koktejl

Vedle současných Sicilanů tím měl na mysli mimo jiné i antické Řeky, kteří před mnoha staletími na ostrově vybudovali řadu sídel a impozantních budov. Ostatně právě nedaleko Agrigenta leží oblast označovaná jako Údolí chrámů, kde stojí pozůstatky dávného řeckého osídlení. Mnozí odborníci dokonce toto místo považují za ukázku té nejlepší starořecké architektury mimo území Řecka.

Rozhodnutí agrigentské radnice podpořila rovněž nadřazená samospráva celé Sicílie, když zakázala prodej „mafiánských“ suvenýrů také na letištích v Palermu, Catanii, Trapani a na ostrovech Lampedusa a Pantelleria.

Alessandro Aricó, jenž je na Sicílii zodpovědný za dopravu a infrastrukturu, všem těmto letištím napsal, že ostrov musí „udržovat důstojnou image zbavenou obvyklých negativních stereotypů“.

Server The Telegraph však připomíná, že to nejsou první zákazy suvenýrů s mafiánskou tematikou, které byly na Sicílii vydány. Již loni totiž vešlo v platnost nařízení, které zakázalo prodej těchto „závadných“ předmětů na trajektech spojujících ostrov s pevninou.

V Japonsku zatkli vysoce postaveného mafiána, osudnými se mu staly kartičky s Pokémony

Koktejl

Výběr článků

Načítám