Hlavní obsah

Na Papui Nové Guineji nasadili papeži Františkovi domorodou čelenku

Druhou zastávkou papeže Františka I. na jeho cestě po jihovýchodní Asii a Oceánii byla Papua Nová Guinea. V odlehlém městečku Vanimo mu ještě předtím, než zahájil svou řeč, jeden z věřících daroval a nasadil domorodou čelenku vyrobenou z peří.

Papež František si při návštěvě Papuy Nové Guineje nechal nasadit čelenku z peříVideo: Reuters

Článek

Papež František I. svůj záměr šířit víru do těch nejodlehlejších koutů světa veřejně prezentoval už v době, kdy byl ještě kardinálem, a této myšlenky se drží dodnes. Důkazem je jeho současná cesta po jihovýchodní Asii, která jej zavedla úplně nejdále od jeho převzetí papežského úřadu, uvedla agentura AP.

Nejprve se zastavil v Indonésii, odkud zamířil do sousední Papuy Nové Guineje, která již patří dokonce k Oceánii. Tam nejprve sloužil mši svatou v hlavním městě Port Moresby a následně se přesunul do zhruba dvanáctitisícového odlehlého městečka Vanimo na severním pobřeží u indonéských hranic, kde promluvil ke zhruba 20 tisícům věřících.

S odkazem na kmenové násilí přítomné vyzval, aby byli jako orchestr, překonali spory a rivalitu a vytvořili harmonické společenství. Nejvíce si však budou všichni pamatovat moment hned z úvodu, kdy na pódium vstoupil muž, před svatým otcem poklekl a nasadil mu na hlavu domorodou čelenku z barevného peří.

Cesta papeže Františka I. pokračovala v pondělí na Východní Timor a koncem týdne ji zakončí v Singapuru.

Vatikán zpřísnil pravidla pro potvrzování nadpřirozených jevů

Koktejl

Výběr článků

Načítám