Hlavní obsah

Na olympiádu dohlížel i jihlavský vlčák Gorro, specialista na výbušniny

Jihlava

Sto třináct českých sportovců si vybojovalo nominaci na olympijské hry v Paříži. Bylo z toho jen pět medailí. Jednu by si ale zasloužil také osmiletý německý ovčák Gorro i se svým psovodem Patrikem Blazejczykem. Oba téměř měsíc dohlíželi ve francouzském Lyonu, který hostil fotbalový turnaj, na bezpečnost globální akce.

Foto: archiv Patrika Blazejczyka

Na bezpečnost při olympiádě ve Francii dohlížel i německý ovčák Gorro a jeho psovod Patrik Blazejczyk.

Článek

Patrik Blazejczyk, vedoucí oddělení služební kynologie vysočinského policejního ředitelství, zajišťoval společně s kolegy z jiných zemí bezpečnost sportovců a návštěvníků olympiády. Německý ovčák Gorro je vycvičený na vyhledávání výbušnin.

„Do Francie jsem odjel z Česka společně s třemi kolegy, policejními psovody. Jeli jsme dvěma služebními dodávkovými vozidly, která jsou speciálně upravena a přizpůsobena pro převoz a ustájení služebních psů,“ líčí Patrik Blazejczyk.

Foto: archiv Patrika Blazejczyka, Policie ČR

Na bezpečnost při olympiádě ve Francii dohlížel i německý ovčák Gorro a jeho psovod Patrik Blazejczyk.

Výzvou bylo vedro

Francouzští kolegové jim v Lyonu předali všechny důležité informace, které se týkaly míst, kde budou provádět pyrotechnické prohlídky. Policejní psovod se svým psem důkladně prohledávali stadiony, autobusy, dodávky, ale i hotelové pokoje a další ubytovací prostory, aby odhalili případné hrozby.

Delonův pes utracen nebude. Rodina nevyslyšela hercovo přání

Evropa

„Po dokončení každé prohlídky jsme objekty předali do správy místní bezpečnostní agentury. Prohlídka stadionu (s kapacitou téměř 60 tisíc míst - pozn. red.) trvala třeba i čtyři hodiny. Když si vezmete, jaké bylo venku šílené vedro, tak to nebylo snadné. Jednou z největších výzev, které jsme museli čelit, byly právě extrémní teplotní podmínky. Vysoké venkovní teploty a následný přechod do klimatizovaných prostor představovaly značnou zátěž pro naše služební psy,“ popisuje policista.

Krmivo si vezli s sebou, zvyk je zvyk

Vedrům museli psovodi přizpůsobit také venčení. Z centra Lyonu proto vyjížděli raději na okraj, kde byly v parku nebo na kraji lesa ve stínu přece jen snesitelnější podmínky.

O psy bylo náležitě postaráno i jinak. Policisté vezli pro svoje čtyřnohé parťáky vlastní krmivo, protože jsou na něj psi zvyklí. Jiné granule by jim mohly způsobit třeba zažívací potíže.

Foto: archiv Patrika Blazejczyka

Služba policejního psovoda s Gorrem zahrnovala i prohledávání autobusů.

Se psem v hotelu

Kynologové měli klimatizované pokoje, v nichž ubytovali i své psy. „Na pokoji jsme mohli mít speciální přepravní box pro případ, kdyby hrozilo, že by pes mohl pokoj a jeho vybavení nějak znečistit nebo poškodit. S tím já jsem problém neměl, protože Gorro je osmiletý a velmi zkušený pes a já nejlépe znám jeho návyky, takže nebyl vůbec žádný problém,“ líčí major Blazejczyk.

Služeb francouzského veterináře naštěstí využít nemuseli, nic zlého se nepřihodilo. Doma na Vysočině už čeká Patrika Blazejcyka a Gorra zase běžný výkon služby.

Foto: archiv Patrika Blazejczyka

Kvůli vysokým teplotám byl důležitý i odpočinek ve stínu.

„Z hlediska pracovního vytížení to byl velmi náročný měsíc, navíc v úplně neznámém prostředí. V každém případě to ale pro mě byla obrovská zkušenost. Když jsem odjížděl, tak jsem měl obavy, abychom s mým služebním psem zvládli všechny požadavky pyrotechniků, kteří byli z různých zemí. Ale musím říci, že máme naše psy velice kvalitně vycvičené a připravené,“ těší zvládnutí francouzské olympijské mise Patrika Blazejczyka.

Olympiáda pod palbou hackerů, Francie odvrátila desítky útoků

Bezpečnost

Výběr článků

Načítám