Hlavní obsah

Na Moulin Rouge se vrátily lopatky, ještě se ale neotáčejí

Paříž

Legendární pařížský kabaret Moulin Rouge má opět své čtyři červené lopatky. O ty původní přišel letos v dubnu, když se z blíže neupřesněné technické příčiny v noci náhle zřítily a strhly s sebou ještě první tři světelná písmena z fasády podniku – M, O a U. Ta se už také vrátila na své místo.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Pařížský Moulin Rouge oslavil návrat lopatek na věž kankánem na ulici

Článek

Návrat lopatek podnik oslavil v pátek večer tradičním kankánem přímo před kabaretem, který stovkám přihlížejících lidí předvedly dvě desítky tanečnic v šatech v barvách francouzské trikolóry.

„Když byl mlýn bez křídel, Paříži to chybělo. Bylo to prostě smutné,“ řekl podle televize BFMTV Jean-Victor Clerico, šéf rodinného podniku, který každoročně přiláká 600 tisíc návštěvníků.

Majitelé slavného chrámu francouzského kankánu se snažili opravit budovu tak, aby zazářila v plné kráse 15. července, kdy kolem poběží štafeta s olympijskou pochodní. Paříž bude na přelomu července a srpna hostitelem letních olympijských her.

„Hnala nás myšlenka, aby Moulin Rouge byl u toho (u olympiády). Udělali jsme všechno, co bylo v našich silách, aby se křídla vrátila na své místo,“ potvrdil Clerico.

Zatímco lopatky se na věž podniku vrátily včas, nestihla se oprava otáčecího mechanismu, takže křídla Moulin Rouge se ještě nepohybují, jak jsou na to Pařížané i návštěvníci kabaretu zvyklí.

Moulin Rouge na úpatí vrcholu Montmartre byl otevřen v roce 1889 a letos v říjnu kabaret oslaví 135. výročí své existence. Za to dobu si vydobyl renomé po celém světě a stal se jednou z ikon francouzské metropole.

Spadla křídla mlýnu Moulin Rouge

Evropa

Výběr článků

Načítám