Hlavní obsah

Na jihu Čech se po pětadvacáté závodilo v balonovém létání

Jindřichův Hradec

Již 25. ročník mistrovství české republiky v balonovém létání ovládl minulý čtvrtek nebe nad Jindřichovým Hradcem. Akce se již tradičně těšila velké účasti závodníků, kteří přijeli nejen z tuzemska, ale též z dalších devíti zemí. Soutěžilo se celkem v patnácti kategoriích a pomyslným vyvrcholením byla večerní balonová show. Novinky zachytily atmosféru soutěžní oblohy i ohromující večerní show na kameru.

Na jihu Čech se po pětadvacáté závodilo v balonovém létání. Pohled na večerní oblohu s desítkami závodníků jsme zachytili kamerouVideo: Marek Tereba, Novinky

Článek

Vždy jednou za rok se na jih Čech sjedou vyznavači balonového létání, aby se proti sobě utkali v patnácti kategoriích. V této soutěži však nejde o rychlost, ale o to, kdo se dostane nejblíže k cíli.

„Piloti využívají různých směrů větru a v různých výškách, aby dokázali manévrovat k cíli, který je vyložený například na zemi, ale i ve vzduchu, a poté se létají takzvané 3D disciplíny,“ popsal soutěž její organizátor Pavel Kostrhun.

Soutěžící z celkem devíti zemí se tak utkali třeba v letech na cíle, ve vykreslování obrazců nebo v letech přes konkrétní body. Průběh soutěže však významně ovlivňují meteorologické podmínky. Soutěžili celkem v 21 balonech.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Oblohu nad Jindřichovým Hradcem pokryly různobarevné balony.

„Pokud je velmi silný vítr kolem 7 metrů za sekundu, tak se nelétá, pokud je naopak velmi slabý vítr, tak velmi dlouho trvá, než piloti disciplíny splní. Mají plyn na 4 hodiny a nejsou schopni doletět všechny úlohy, které jsou předepsány,“ vysvětlil Kostrhun.

Podstatnou součástí plánování celého závodu je také správný výběr místa vzletu, to je podle organizátora velká alchymie. „Buď ředitel stanoví společný start, tedy všechny balony dohromady, nebo je takzvaný individuální start pro dosažení nějakých cílů a poté každý z pilotů využívá své zkušenosti. Probíhá měření větru na zemi a vytipovává se správné místo,“ prozradil.

FOTO: Vzhůru k výškám. Při západu slunce brázdily balony oblohu nad Jindřichovým Hradcem

Koktejl

Utkání probíhají ve speciálních soutěžních balonech, ty jsou mnohem lehčí než klasické výletní balony. „Mají menší nosnost, vejdou se tam pouze dvě osoby. Pasažérské balony jsou až pro 10 lidí,“ vysvětlil Pavel Kostrhun.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Hořáky většinou spalují propan nebo LPG, v koši je proto nutné mít 2–3 palivové lahve, které pak balon pohánějí během letu.

Se závodními balony je také mnohem snazší manipulace. Klesat a stoupat dokážou rychlostí až 10 metrů za sekundu, pasažérské balony zvládnou pouze třetinovou rychlost.

Letos se zapojili soutěžící z celkem devíti zemí, šlo třeba o Brazilce, Američany, Australany, Italy nebo Lotyše. Polovinu účastníků tvořili Češi. Čtvrteční večerní let si nenechal ujít ani prezident České republiky Petr Pavel.

Balonové žárovky přilákaly 3 tisíce lidí

Pomyslným vyvrcholením byla v pátek večer večerní světelná show Balonové žárovky, která pravidelně přitahuje pozornost veřejnosti. Úderem večerní deváté hodiny balonové hořáky rozblikaly barevné balony jako lampiony a show doplnily hity od kapel ABBA či Queen.

Balonové žárovky na letišti v Jindřichově HradciVideo: Marek Tereba, Novinky

Podle odhadů organizátorů na zhruba půlhodinovou akci dorazily tři tisíce návštěvníků. Akce má na Jindřichohradecku již svou tradici a velké účasti se těší každoročně.

Plameny nade mnou, mrazivá krása pode mnou

Cestování

Výběr článků

Načítám