Hlavní obsah

Na jihoafrické letecké základně útočil levhart

Na jihoafrické letecké základně Hoedspruit sousedící s Krugerovým národním parkem napadl minulý týden dva muže levhart. Prvním napadeným byl člen letectva, který si šel zaběhat, a druhým civilní zaměstnanec základny, jenž na levharta narazil při procházce.

Foto: Profimedia.cz

Levhart v zajetí

Článek

Oba muži byli hospitalizováni se škrábanci, ale útok zvířete se obešel bez vážných zranění, sdělil BBC mluvčí letectva brigádní generál Donovan Chetty. Levhart byl ve středu lapen a přemístěn do přibližně sto kilometrů vzdálené přírodní rezervace.

Krugerův národní park je sice obehnán plotem, ale podle Chettyho se personál základny s levharty přesto setkává často, protože udržet je za plotem je prakticky nemožné. Obyčejně však dle něj nejsou tato zvířata pro lidi nebezpečná. „Levharti jsou tu v podstatě mezi lidskou populací,“ dodal Chetty s tím, že jich v oblasti žije asi 150.

Levharti jsou noční zvířata, jež loví různou kořist od pakoňů přes antilopy až po ryby. V hierarchii šelem jsou v oblasti pod lvy a hyenami. V přírodě jsou spatřeni poměrně zřídka, protože jejich srst funguje jako maskování, jež jim umožňuje zůstat jejich kořistí nepozorováni.

Sníh na africkém safari? Divoká zvířata z rezervace ochladil vůbec poprvé

Cestování

Výběr článků

Načítám