Článek
Letošního sedmého ročníku se účastní necelé tři desítky tuzemských zmrzlinářů. „Měli jsme menší nepřízeň počasí, ale vypadá to, že se to vybarvilo, takže nakonec z 35 dorazilo 25 vystavovatelů. Ale i tak doufáme, že si lidé vyberou,” uvedl organizátor akce Jan Štrbán. Na výběr jsou zmrzliny typu gelato, točené, jogurtové, ice roll, sorbety, speciální veganské nebo bio a nechybí ani nanuky.
K nejzajímavějším bezpochyby patří alkoholové zmrzliny. „Já jsem barman, takže jsme chtěli propojit ty dva světy - mražené dezerty a drinky. Máme dvě příchutě, Piňa Colada a gin tonik sorbet. Kdyby někdo snědl kilo těchto zmrzlin, tak si umím představit, že je to jako dvě piva,” popsal jeden ze zmrzlinářů Michal Novák.
Jeho konkurent, spolumajitel cukrárny Jan Moučka, zase připravil příchuť Bloody Mary. „Mám tam všechny ingredience, které tam mají být. Patří tam rajčátko, řapíkatý celer, worchester, pepř a sůl. Do té doby, než to lidi ochutnají, zájem moc nemají. Ale když to zkusí, tak řeknou, že to je docela dobré.”
Asi největší kuriozitou je černá zmrzlina s červím posypem. „Máme takovou srandu, je to křupavý slaný karamel. On není slaný, ale je slaný díky těm červíkům,” prozradil výrobce zmrzliny Martin Vlček.
Poprvé se festival konal v roce 2015. Během prvních šesti ročníků akci navštívilo přes 50 tisíc lidí a svou zmrzlinu představila veřejnosti stovka výrobců.