Hlavní obsah

Na dánském ostrově se po 2500 letech objevil bobr. Připlaval z Německa

Zcela nečekaný host se objevil na pláži v dánském městě Nykøbing Falster - divoký bobr, který podle odborníků nežije na ostrově Falster už minimálně 2500 let. Experti jsou přesvědčení, že hlodavec připlaval ze severního Německa, což by znamenalo, že překonal Balt v délce nejméně 40 kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bobr byl na dánském pobřeží spatřen v polovině května, jak se promenáduje po písečné pláži. Pak se přesunul na trávu k mateřské škole, kde zcela vyčerpaný zůstal ležet, takže přivolaní ochránci zvířat neměli nejmenší problém s jeho odchycením, informovala televize TV2 ØST.

I když bobři už na mnoha místech Evropy opět zdomácněli, experty 16,5kilogramová samice velmi překvapila. V Dánsku se totiž bobři objevují jen na Jutském poloostrově nebo v severní části ostrova Sjælland, kde byli v roce 1999 znovu vysazeni.

Že by hlodavec přišel do Nykøbing Falsteru z těchto dosti vzdálených oblastí, považují odborníci za nepravděpodobné. Vysvětlením podle nich proto je, že bobr připlaval ze severoněmecké spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko.

„V Německu divocí bobři žijí a není nepravděpodobné, že tento doplaval až na Falster. To může vysvětlovat, proč byl tak vyčerpaný,“ uvedl podle serveru Dyrenes Beskyttelse biolog Peter Gravlund Nielsen.

Zvíře zatím skončilo v útulku pod dohledem veterinářů. Jakmile se z dlouhé pouti vzpamatuje, bude opět puštěno do volné přírody.

Bobr evropský se musel odstěhovat od Lužického potoka

Domácí

Výběr článků

Načítám