Hlavní obsah

Na Broumovsku vyvedli sokoli rekordních 14 mláďat

Broumov

Čtrnáct mladých sokolů vylétlo letos z hnízd v chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Je to nejvíc sokolích mláďat v novodobé historii. Celkem ve zdejší krajině zahnízdilo sedm párů těchto ptáků, dvě hnízdění však nebyla úspěšná. Už v době zahřívání vajec zřejmě do hnízda vnikl nějaký dravec.

Foto: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Sokolí mláďata na Broumovsku

Článek

„Letošní rok byl pro sokoly na Broumovsku mimořádně úspěšný. Chtěli bychom poděkovat všem návštěvníkům zdejších skal, kteří respektovali dočasné zákazy vstupu do blízkosti hnízd sokolů a ptáky nerušili. Příkladná byla i spolupráce s horolezci, sami nám nahlásili hnízdo, o kterém jsme nevěděli,“ uvedl Petr Kafka z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Dodal, že letos ale ochránci přírody nezaznamenali hnízdění na tradičním místě v Teplických skalách. Tamní sokolí pár vloni uhynul na ptačí chřipku a noví ptáci se s lokalitou teprve seznamovali.

Foto: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Samice sokola stěhovavého

Vedle přirozených faktorů snižujících pravděpodobnost zdárného vyvedení mláďat, jako jsou predace, povětrnostní vlivy či vnitrodruhová konkurence, je velmi důležitým, až limitním faktorem zabezpečení klidného průběhu hnízdění ze strany člověka, hospodáře i návštěvníků. Právě proto Agentura ochrany přírody a krajiny ČR v akutních případech vyhlašuje dočasné zákazy vstupu do okolí sokolích hnízd.

Přilétají z Jeseníků

„Podle kroužku se nám podařilo identifikovat jednu samici původem z Jeseníků. To je v posledních letech naprosto dominantní oblast, odkud se sokoli na Broumovsko vydávají. V Jeseníkách vloni sokoli vyvedli 42 mláďat,“ doplňuje Petr Kafka.

Sokol stěhovavý je velký zhruba jako vrána a dožívá se až dvaceti let. Živí se převážně ptáky do velikosti holuba, které loví za letu. Hnízda si nestaví. Místo nich využívá skalní výklenky nebo třeba staré krkavčí hnízdo na skále.

„Ve druhé polovině minulého století počty sokolů drasticky poklesly, především kvůli nadměrnému používání pesticidů a dalších chemikálií v zemědělství. Postupně se do naší krajiny díky důsledné ochraně vracejí a v České republice hnízdí každoročně více než stovka párů,“ dodal Petr Kafka.

První vombatí mládě v ČR je samička. Pojmenovali ji Mersey

Koktejl

Výběr článků

Načítám