Článek
I když je místní DJ Rudy Gybles správcem facebookové stránky, kde lidé sdílejí, co jedli, a která má sloužit jako inspirace pro ostatní, sám Gybles má stravovací návyky poněkud jednotvárné, napsal server Het Nieuwsblad, který o příběhu Belgičana informoval. Každý večer už po 32 let si Gybles dává středně velkou porci hranolků.
„Moje matka je člověk, co miluje zeleninu. Já kapustičky nikdy nepřijal. Takže jsme našli přijatelné řešení: Připravila brambory a zeleninu na oběd, večer jsem dostal hranolky z bistra,“ popsal své dětství Gybles. „A od té doby to tak dělám 32 let,“ dodal pyšně.
Deze Belg eet al 32 jaar lang élke dag een frietje en voelt zich kerngezond: Hoewel een frietje op z’n tijd natuurlijk hartstikke lekker is, zijn er maar weinig mensen die warm worden van het idee om elke dag een frietje te eten. De 45-jarige Rudy Gybels… https://t.co/HChnbvdihP pic.twitter.com/K2oTg96zoa
— vrouwen (@vrouwen) February 19, 2020
Hranolky v bistru ale nikdy nejí. „Mým problémem je nerozhodnost. Nemůžu se rozhodnout, jakou si k hranolkům dát omáčku, takže si je radši odnesu domů a rozhoduji se až tam,“ se smíchem vysvětlil Gybles. Svůj zvyk porušil jen jednou jedinkrát, když byl nemocný. „A po hranolkách se mi ten den fakt stýskalo,“ dodal Belgičan.
Dietologové z něj radost nemají
„Máte lidi, kteří potřebují svůj počet šálků kávy nebo krabičku cigaret. Já mám své hranolky,“ řekl Gybles s tím, že i když nesportuje a necvičí, váhu má stále kolem 70 kilogramů. „Má matka to má také tak, možná je to v genech. Je fakt, že nemám ani páru o hodnotách cholesterolu a cukru v mé krvi, protože mám panický strach z doktorů,“ dodal.
Od čtyř let jedl jenom kuře a hranolky, po 17 letech ochutnal i něco jiného
Z Gyblesových stravovacích návyků však nemají příliš radost dietologové. Michaël Sels z Antverpské univerzity vysvětlil, že fakt, že Gybles nepřibírá, neznamená, že si nezadělává na pořádný problém. „Některé nemoci se neprojevují okamžitými symptomy. Váha není všechno. Čím déle nezdravé stravování trvá, tím větší je risk infarktu či cukrovky,“ varuje belgický dietolog.
„Někteří kuřáci se ubezpečují tím, že jejich babička kouřila krabičku denně až do svých pětadevadesáti a nikdy nedostala rakovinu plic. Ale stejně víme, že cigarety jsou velmi škodlivé. S jídlem je to úplně stejné,“ dodal Sels. Na svém zvyku však Rudy Gybles nic měnit nehodlá.