Hlavní obsah

Muž hledaný v USA 20 let pro vraždu pracoval jako policista v Mexiku

Americká policie po téměř dvaceti letech dopadla muže podezřelého z vraždy. Vypátrala jej v Mexiku a nestačila se divit, čím se tam hledaný živil. Pracoval jako policista.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dnes 72letý Antonio Riano byl po celou dobu na seznamu nejhledanějších osob amerického státu Ohio, kde zločin údajně spáchal. V prosinci 2004 před barem ve městě Hamilton měl po hádce zavraždit 25letého muže. Střelil ho do obličeje.

Na záběrech z bezpečnostních kamer bylo vidět, jak Riano z místa činu prchá. Po deseti dnech kriminalisté objevili v jeho domě pod podlahou vražednou zbraň, to už byl ale Riano přezdívaný jako „El diablo“ („Ďábel“) na útěku.

O rok později se jeho tvář objevila ve sledovaném televizním pořadu Americas Most Wanted (Nejhledanější lidé Ameriky), ani to ale k dopadení Riana nepomohlo. Jeho rodina - manželka a tři děti - přitom nadále žila a dodnes žije v Hamiltonu, zatímco po otci rodiny se na léta slehla zem.

Případ byl odložen mezi nevyřešené, ale letos v lednu američtí specialisté narazili na jeho stopu v Mexiku, Rianově rodišti, když aktivně prohledávali facebook a další sociální sítě „Říkám si: Můj Bože, tady je! Trochu šedivější, trochu starší, ale byl to on,“ potvrdil podle televize CBS vyšetřovatel Paul Newton.

„Chtěl jsem lidem v Mexiku pomáhat“

„Měli jsme shromážděny všechny důkazy, které jsme potřebovali. Měli jsme i obžalobu, šlo jen o to počkat, až ho najdou,“ dodal detektiv Mark Henson, který se případem v roce 2004 zabýval.

Američtí kriminalisté nato požádali mexické kolegy o vydání Riana, při čemž vyšlo najevo, že „El diablo“ pracuje v mexickém státě Oaxaca jako policista. Tento měsíc byl podezřelý letecky přepraven do Cincinnati a umístěn do vazební věznice, kde bez možnosti propuštění na kauci čeká na soudní proces.

Po příletu do Ohia se jej místní televize zeptala, proč se stal policistou. „Chtěl jsem lidem v Mexiku pomáhat,“ odpověděl, přičemž odpovědnost za smrt muže před 20 lety odmítl.

Seniora v USA obvinili ze sériových vražd. Po téměř půl století

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám