Článek
Autoři studie tvrdí, že by mravenci mohli být v budoucnu vhodnými pomocníky pro včasnou detekci rakoviny.
Rakovinné buňky se vyznačují změněným metabolismem, produkujícím jedinečné vzorce těkavých organických sloučenin (VOC).
Již v minulosti se prokázalo, že tyto sloučeniny dokážou pomocí čichu detekovat speciálně vycvičení psi, jejich výcvik je ale finančně nákladný a časově náročný, píše se ve studii.
Dle výsledků studie jsou mravenci, kteří rovněž disponují vytříbeným čichem, v tomto učení daleko efektivnější. Rozpoznat zdravé lidské buňky od rakovinných jsou prý schopni po několika minutách tréninku.
Vědci vyvinuli metodu pro lepší diagnostiku rakoviny. Využívá nanočástice

Během studie bylo použito 36 jedinců mravence otročícího (formica fusca), kteří byli podrobeni několika tréninkovým pokusům.
Po nalezení vzorku lidských rakovinných buněk (rakovina vaječníku) kultivovaných v médiu (Eaglovo médium) byli vždy odměněni cukerným roztokem.
Čas, který mravenci potřebovali k získání odměny, se během pokusů postupně snižoval, což podle autorů naznačuje, že se naučili detekovat přítomnost buněk na základě těkavých organických sloučenin.
Vycvičení mravenci byli poté schopni nalézt rakovinné buňky i bez následné odměny.
Později byli mravenci umístěni do podobné nádoby, kde se nacházel vzorek rakovinných buněk a vzorek se samotným médiem.
Skutečnost, že mravenci strávili podstatně více času u vzorku rakovinných buněk, dokazuje, že jsou schopni rozpoznat přítomnost buněk ve vzorku, uzavírá studie.