Článek
Ten, kdo někdy viděl film Vetřelec, především moment, kdy obávaný predátor vystrčí svá „vnitřní ústa“, se těžko ubrání srovnání s fiktivním mimozemšťanem, když spatří rybu warasubo.
Připomíná totiž přesně tu věc, kterou vetřelec - navržený výtvarníkem H. R. Gigerem - probodává těla svých obětí. Vzezření ryby warasubo je zkrátka děsivé, především když ji vidíte sušenou.
Posted by Shop&cafe九州堂 on Wednesday, February 20, 2019
Právě sušené warasubo jsou oblíbenou přísadou tradičního japonského ramenu, což je populární silný vývar s nudlemi. A tyto ryby jsou součástí i dalších japonských pokrmů.
Děsivé vzezření nakonec láká turisty
Warasubo najdete v moři Ariake, což je obrovská zátoka u třetího největšího japonského ostrova Kjúšú v oblasti mezi prefekturami Nagasaki a Kumamoto.
Český kuchař skončil na světovém klání v přípravě suši třetí
Ryba má průsvitnou pokožku, malé, ale špičaté zuby a je téměř slepá. Udělat se dá buď na grilu, nebo se dá jíst sušená, připravená ke konzumaci vcelku, nebo se z ní dělá prášek, který je přísadou zmíněného ramenu. Také se někdy přidává coby speciální příchuť do nápoje saké.
I když se u warasubo o kráse moc mluvit nedá, stala se ryba nakonec u Japonců natolik populární, že se objevila v propagačním videu, které má za cíl nalákat turisty do regionu.