Hlavní obsah

Monetův obraz ukradený nacisty se po 84 letech vrátil rodině původních židovských majitelů

Pastel s názvem Bord de Mer od významného francouzského impresionisty Clauda Moneta zabavili za druhé světové války nacisté a dlouho po něm nebylo ani stopy. S přičiněním americké FBI se však nyní vrátil vnučkám původních majitelů.

FBI po 84 letech vrátila dědicům židovských majitelů obraz, který uloupili nacistéVideo: Reuters

Článek

Obraz Bord de Mer od Clauda Moneta vznikl v roce 1865 a v roce 1936 jej na aukci uměleckých děl v Rakousku koupili židovští manželé Adabelt a Hilda Parlagiovi. Dlouho se z něj však neradovali. O dva roky později anektovalo jejich zemi Německo, manželé museli narychlo uprchnout a víceméně všechny své věci včetně řady uměleckých děl nechali ve skladišti.

V roce 1940 veškerý jejich majetek zabavili nacisté a následně se dílo význačného impresionistického umělce dostalo do držení německého obchodníka s uměním. O rok později se stopa po obrazu ztratila, uvedl web The Guardian s odkazem na americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Adabelt Parlagio se po konci války pokoušel obraz najít, ale až do své smrti v roce 1981 se mu to nepodařilo. Bez úspěchu následně skončilo také pátrání jeho syna, jenž zemřel v roce 2012.

Monetovy Kupky sena vydražili za rekordní částku

Kultura

FBI se do případu vložila v roce 2021, kdy se na ni obrátila nezisková organizace Comission for Looted Art in Europe, oborem jejíž činnosti je právě pátrání po ukořistěných uměleckých dílech. Ta totiž zjistila, že v roce 2017 se zdánlivě ztracený Monetův obraz dostal do držení obchodníka s uměním v New Orleansu a ten jej o dva roky později prodal soukromým sběratelům.

Noví majitelé nekladli odpor

Federální agenti pak obraz objevili v aukci v Houstonu a bez prodlení kontaktovali jeho majitele. Ti o příběhu tohoto díla neměli nejmenší tušení a vcelku překvapivě bez zaváhání souhlasili, že jej vrátí dědicům manželů Parlagiových, kterými jsou jejich vnučky Francoise Parlagiová a Helen Loweová.

„I když je tento Monet zcela nepochybně velice drahý, jeho skutečná hodnota spočívá v tom, co představuje pro rodinu Parlagiových. Jde o spojení s jejich historií a odkazem, který byl téměř vymazán. Emoce spojené s vrácením něčeho takového se nedají měřit v dolarech, jsou k nezaplacení,“ uvedl v prohlášení zástupce ředitele FBI James Dennehy.

Američtí federální policisté ovšem nadále pátrají ještě po dalších uměleckých dílech, která Parlagiovým ukradli nacisté. Jedním z nich je například další cenný obraz, akvarel Pont de Grenelle z roku 1903, jehož autorem je francouzský neoimpresionista Paul Signac.

Manželka vetešníka se chtěla té hrůzy zbavit. Byl to originál Picassa za stamiliony

Koktejl

Výběr článků

Načítám