Hlavní obsah

Medvíďata ze zoo Hluboká místo spánku řádí na sněhu

Dvě mláďata vzácného medvěda plavého, která žijí v hlubocké zoologické zahradě, slaví jeden rok. Zimní spánek jim nic neříká a místo něho dovádějí na sněhu a společně se svou mámou jménem Gul si užívají mrazivé počasí.

Mláďata medvěda plavého v hlubocké zooVideo: Roman Kössl

Článek

„Medvíďata jsou sameček a samička a jsou druhým vrhem naší medvědice. Zatím nemají jména. První mládě se naší medvědici narodilo v roce 2018 a nyní žije v zoo Spišská Nová Ves,“ řekl Roman Kössl z hlubocké zoologické zahrady.

Právě hlubocká zoo začala s chovem medvědů plavých jako první v celé západní polovině Evropy. Samice Gul byla na jih Čech přivezena z Tádžikistánu ze zoo v Dušanbe, samec Altaj z Ruska ze zoo v Jekatěrinburgu.

Medvěd plavý je poddruh medvěda hnědého, má světle zbarvenou srst a dlouhé slonově bílé drápy. V přírodě se vyskytuje velmi řídce především ve vysokohorských oblastech Střední Asie a v západním Himálaji. „O jejich početnosti v přírodě existuje velmi málo informací. Z dostupných údajů lze populaci odhadovat na přibližně tři tisíce jedinců. Ve většině zemí výskytu je zařazen do červeného seznamu a celosvětově je chráněn mezinárodní úmluvou CITES, kde je zařazen do nejpřísnější kategorie ochrany,“ uvedl Kössl.

Traduje se, že bájný Yetti je právě medvěd plavý. Domorodci tak soudí podle jeho světlé srsti. Navíc se často zvedá na zadní a rozhlíží se. „A právě když domorodci vidí chlupatou siluetu, mluví o ní jako o Yettim. V jazyce Šerpů to prý znamená divoké horské zvíře,“ uzavřel Kössl.

Trpící šelmy zabavené soukromým majitelům najdou nový domov v táborské zoo

Domácí

Výběr článků

Načítám