Hlavní obsah

Mladá poštolka v Letovicích nemohla vyletět z hnízda, zamotaná do plastu zůstala viset hlavou dolů

Všudypřítomné plasty zkomplikovaly život poštolce, která uvázla pod římsou střechy Domu sociálních služeb (DSS) Letovice. Přes veškerou snahu nemohla vyletět z hnízda. Z výšky zhruba deseti metrů ji nebylo možné bez zásahu profesionálů zachránit.

Foto: HZS JMK

Bez pomoci člověka by do plastu zamotaný pták neměl šanci přežít

Článek

„Bylo to ve středu po třetí odpoledne, když jsem si všimnul pod římsou ptáka, který zjevně nemohl odletět. Zavolal jsem proto na pomoc hasiče,“ popsal zaměstnanec DSS Vladislav Václav.

Mluvčí HZS JMK Jaroslav Mikoška uvedl, že záchrany se ujali profesionální hasiči z Boskovic. Na místo přijeli s třicetimetrovým žebříkem a ptákovi odmotali z těla kusy plastu, snad zbytky silonového provazu, které poštolce bránily v pohybu.

„Pták vypadal v pořádku, ovšem když se ani po půlhodině neměl k tomu, aby odletěl, zavolal jsem raději do záchranné stanice volně žijících zvířat do Svitavky, dodal pan Václav.

Foto: HZS JMK

K záchraně mláděte použili hasiči výsuvný žebřík

„Letošní mládě, šlo o poštolku, bylo vysílené, ale zdá se, že bude nakonec v pořádku a že už bude moci i létat. Jak dlouho bylo omezeno na pohybu a odkud se plast na jejím těle vzal, se zjistit nedá,“ uvedla Jana Bendová ze záchranné stanice.

Mladě podle jejích slov nakrmili, a to přímo do zobáku, protože to, co mu nabízeli, od svých rodičů nezná.

„Nyní ho vrátíme zpět do míst, kde se narodilo, tedy k Domu sociálních služeb. Předpokládáme, že mu k návratu do života pomohou rodiče, kteří si ho najdou. V případě, že by k tomu nedošlo, budeme ho muset vzít do vlastní péče a krmit ho, jak to děláme s jinými nalezenci,“ doplnila Bendová.

Labuť v Havlíčkově Brodě má smůlu, tentokrát jí v zobáku uvázl rybářský háček

Domácí
Foto: HZS JMK

Zachráněné mládě poštolky

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám