Hlavní obsah

Mladá Kosovanka si otevřela v Německu kavárnu pouze pro ženy. Muži smí jen koupit a odejít

Osmnáctiletá dívka původem z Kosova si v Brémách otevřela kavárnu, v níž mohou posedět pouze ženy. Muže prý obslouží také, ale ti musí podnik po zakoupení zboží u pultu opustit. Sumeja Zumberiová svůj projekt spustila s podporou rodičů minulý měsíc a sklízí vedle projevů nadšení i kritické reakce, zejména ze strany mužů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Původní nápad byl otevřít si normální kavárnu pro všechna pohlaví. Během plánování jsme se ale rozhodli, že bude jen pro ženy, které tak získají bezpečné místo pro setkávání,“ řekla mladá majitelka v rozhovoru pro server Buten un binnen. V zemi jejího původu prý takový koncept už existuje a je velmi populární.

Slečna Sumeja tvrdí, že v brémské čtvrti Gröpelingen navštěvují kavárny až nápadně často většinou muži, kteří popíjejí čaj. To vede k tomu, že se tam ženy „necítí příjemně“, proto jim chce nabídnout „bezpečný prostor“.

Nařčení z genderové diskriminace Sumeja odmítá s tím, že muži jsou v její kavárně také vítáni. Jediné, co tam nenajdou, je místo k sezení.

„Muži si u nás mohou cokoli objednat a cokoli odnést,“ argumentuje majitelka, která současně s provozováním svého podniku studuje a v nepřítomnosti jí vypomáhá matka. Výjimku dělá kavárna pro chlapce v dětském věku, aby v ní mohly posedět matky s dětmi.

Kritické reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. „V jaké zemi to proboha žijeme?“ čílil se jeden uživatel na sociálních sítích. Jiný to označil za „novou formu genderového apartheidu“. „Budeme snad brzy mít i autobusy a vlaky jen pro ženy?“ namítl.

Jeden z diskutujících uvedl, že německé zákony nedovolují zpřístupňovat restaurace či obchody pouze vybraným skupinám obyvatel a že by to mohlo mít i právní důsledky v podobě náhrady škod.

Podle Sumeji je ale většina ohlasů pozitivních. „Můj sen se naplnil,“ napsala jedna diskutující. „Zítra jsem u vás,“ přidala se jiná, zatímco další považuje výhradně dámskou kavárnu za „super“. „Nechť vám Alláh dopomáhá k velkému úspěchu,“ dodala.

Mladík se vloupal do cukrárny pro dortíky. Než odešel, uklidil

Koktejl

Výběr článků

Načítám