Hlavní obsah

Místo živého žraloka předvedli v čínské zoo robotickou atrapu

Šen-čen

Mořská expozice v nově otevřeném zooparku Ocean World v čínském Šen-čenu vyvolala u návštěvníků vlnu negativních reakcí. Místo skutečného žraloka obrovského tam v akváriu plave animatronický robot, což mnozí považují za podvod. Video robotického predátora zveřejnila agentura AP.

V čínském zooparku umístili do akvária falešného robotického žraloka, návštěvníci zuříVideo: Newsflare, AP

Článek

Své brány otevřel park teprve 1. října, už se mu ale povedlo postarat se o „senzaci“. V akváriu tam plave 5,1 metru dlouhý robot vážící 520 kilogramů. Má 156 senzorů a 14 motorů, díky nimž dokáže realisticky simulovat pohyby opravdového žraloka. Dosahuje rychlosti 0,7 metru za sekundu.

Jeden z manažerů v rozhovoru pro místní média uvedl, že šlo o dobrý úmysl: „Se žraloky obrovskými se nesmí obchodovat a držet skutečného žraloka v zajetí by bylo kruté. Robot měl zvýšit povědomí o ochraně tohoto druhu.“

Foto: Newsflare, AP

V čínském zooparku umístili do akvária falešného, robotického žraloka, návštěvníci zuří

Cílem je prý inspirovat každého k pochopení zvířat a jejich životního prostředí a zároveň ho ochraňovat. Kromě stížností na falešnou parybu ale lidé poukazují i na špatné životní podmínky mořských živočichů.

Kromě toho se návštěvníkům nelíbí ani vysoké ceny vstupného, pro dospělého vyjde lístek v přepočtu na téměř 800 korun, a dlouhé fronty. Během prvního říjnového týdne, kdy byly v zemi sedmidenní prázdniny, park navštívilo 100 tisíc lidí. Všechno dohromady pak vedlo k tomu, že atrakce získala na populární turistické platformě jen 2,9 hvězdiček z 5.

Před nedávnem přitom na sebe přilákala pozornost zoologická zahrada na jihu Číny. Poté, co se ozvali oklamaní návštěvníci, přiznala, že její dvě pandy jsou ve skutečnosti jen nabarvení psi čau-čau.

Další čínská zoo přiznala, že jejich pandy jsou jen nabarvení psi

Koktejl

Výběr článků

Načítám