Hlavní obsah

Mimozemšťané se zabydlují na brněnské hvězdárně

Brno

Na brněnské hvězdárně se zabydlují mimozemšťané. Jde o Fegurdy, kteří jsou dílem sochaře Václava Sigursona Kostohryza. Loni v květnu vytvořil dvě sošky těchto mimozemšťánků. Umístěni jsou před vstupem do hvězdárny. Natolik si získali srdce návštěvníků, a to především dětí, že se stali maskoty hvězdárny. Nyní k nim přibyl třetí. Je přímo v budově.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Sošku mimozemšťánka, na brněnské hvězdárně již třetího, lze najít v její vstupní hale. Dostali netradiční jméno Fegurdi. Zcela vlevo jejich tvůrce - sochař Václav Sigurdson Kostohryz, uprostřed brněnský radní Martin Příborský a zcela vpravo ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Článek

Sošky měří zhruba půl metru. Mimozemšťánci mají na sobě skafandry, takže jejich podoba není známa a zřejmě nikdy ani odhalena nebude. Dvojice Fegurdů vypadá, že se při pouti nekonečným vesmírem ztratila a přišla se tak nějak nesměle na hvězdárnu zeptat na cestu.

Foto: archiv Hvězdárny a planetária Brno

Fegurdi na brněnské hvězdárně. Jsou maličtí, mají na sobě skafandry a nesměle postávají před hvězdárnou.

Roztomilí vesmírní popletové

Nový, tedy třetí Fegurd už sedí vevnitř ve vstupní hale, jako by čekal na své kamarády. „Sami jsme překvapeni z toho, jak naši fanoušci Fegurdy přijali. Nosí jim dárky, oblékají je do různých oblečků, dávají jim čepice, nosí jim pivo, a hlavně baví děti i dospělé,“ uvedl Kostohryz.

Proto bude zřejmě Fegurdů na brněnské hvězdárně přibývat. Čtvrtý mimozemšťánek se brzy objeví v brněnských ulicích. Bude sloužit jako ukazatel směrující turisty do hvězdárny.

Foto: archiv Hvězdárny a planetária Brno

V zimě dostávají čepice, v létě kšiltovky, občas jim někdo nosí pivo nebo dostávají i věnečky na hlavu. Mimozemšťánci Fegurdi před brněnskou hvězdárnou

Brzy přicestuje další vesmířan

„Třetího Fegurda jsme umístili do vstupní haly tak, aby se díval na příchozí. Je přivrtán do podlahy těsně u okna. Je neuvěřitelné, jak se za něj umí někteří z našich návštěvníků nasoukat jen proto, aby se s ním vyfotili,“ uvedl ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Třetí Fegurd se zabydlel ve vstupní hale hvězdárny.

Hvězdárna je se svým digitáriem, v němž se konají dechberoucí projekce o vesmíru, jedním z nejmodernějších zařízení svého druhu v Evropě. Její pořady ročně navštíví okolo 200 tisíc lidí. Vždy o letních prázdninách září v noci pod hvězdárnou, a to na louce u Kraví hory, obří nafukovací modely Země, Měsíce, Marsu a Slunce. Letos k nim přibude model hvězdné oblohy.

Foto: archiv Hvězdárny a planetária Brno

Za Fegurdy míří na hvězdárnu především děti.

Dechberoucí hra světla. Nad Brnem zářily na noční obloze stříbřité mraky

Domácí

Výběr článků

Načítám