Hlavní obsah

Mimozemské centrum je připraveno i na přílet Klingonů

Brno

Kontaktní centrum pro mimozemšťany brněnské hvězdárny eviduje již 40 hlášení o podezřelých jevech na obloze. O UFO nešlo, všechny události se podařilo astrofyzikům vysvětlit. Centrum připravilo uvítací řeč pro Klingony, které znají diváci ze seriálu Star Trek. Sestavilo i sadu věcí, které je vhodné si připravit pro případ únosu mimozemšťany.

Přímluva pro Klingony v klingonštině vytvořená s pomocí AI. Jde o uvítací řeč v podání ředitele hvězdárny Jiřího Duška. Rozklíčovaná bude na pořadech hvězdárny.Video: Hvězdárna a planetárium Brno

Článek

„U podivností na obloze jsme zjistili, že šlo o nad Evropou prolétající kosmickou raketu Ariane 6, dále o jev, jemuž říkáme starlinkové řetízky, nebo o přelet meteorologické sondy lesknoucí se v slunečním světle,“ řekl Novinkám ředitel hvězdárny Jiří Dušek. Kontaktní centrum vzniklo z recese jako místo, kde mírumilovní mimozemšťané najdou pomoc při příletu na Zemi.

Věda jako báječná hra

Kontaktní centrum pro zástupce civilizací z jiných světů, které na světě nemá obdoby, vytvořili hvězdáři v nadsázce, aby přiměli veřejnost hledět místo do mobilů na noční oblohu zajímat se o vesmír a vědu.

„Naším posláním je věda a věda je nejen poznání, ale i báječná hra, takže si společně s milovníky vesmíru hrajeme,“ zdůraznil Dušek. Hvězdárna pro mimozemšťany spustila speciální web „mimozemšťané vítáni“, kde lze hlásit i přelet UFO.

Foto: archiv Hvězdárny Brno

Před brněnskou hvězdárnou je již nyní minisousoší těchto smyšlených minimozemšťanů - Fegurdů. Ztratili se ve vesmíru a hledají cestu domů. Jsou to oblíbení maskoti hvězdárny.

Samozřejmostí pro mimozemské návštěvníky je wi-fi zdarma, stejně jako vstup na všechny pořady hvězdárny. Ambasadorem pro kontakt s jinými civilizacemi se stal budoucí český astronaut Aleš Svoboda, který se připravuje na cestu do vesmíru. Posláním centra je také pomoci návštěvníkům Země v případě, že se při pouti nekonečným vesmírem ztratí a budou hledat cestu domů.

Česko má první kontaktní centrum pro mimozemšťany

Věda a školy

Tým astrofyziků se neobává ani mocné Klingonské říše, jejíž zástupce, vyžívající se v drsných soubojích, znají diváci ze seriálu Star Trek. S pomocí umělé inteligence vytvořili hvězdáři uvítací řeč v klingonštině, která je nově na sociálních sítích. Obsah rozklíčují na pořadech hvězdárny.

Při únosu nezapomeň na kočku, trenýrky a zelňačku

Na základě rozsáhlého dotazníkového šetření mezi obyvateli Česka se hvězdárně podařilo sestavit seznam věcí, které je třeba mít připravené pro případný únos mimozemšťany. Milovníci kosmohumoru doporučují vzít si na tuto cestu čisté trenýrky, červené víno, čokoládu, kazetu s americkou country muzikou, kočku, lubrikační gel, prezervativ, ručník, toaletní papír a také zelňačku, která je podle mnohých doporučení naprosto klíčová.

Foto: archiv Hvězdárny Brno

Základní věci, které by měl mít každý obyvatel Česka připravené pro případ únosu mimozamšťany.

„Jde o ideální kombinaci,“ uvedl Jakub Kapuš, nový ambasador kontaktního centra, který se specializuje na oblast tzv. Area 51 v americké Nevadě, kde podle mnoha konspiračních teorií bylo vícekrát spatřeno UFO. Na seznamu jsou podle něj věci obranného charakteru, symboly pohostinnosti i lidské otevřenosti, stejně jako zdroje energie pro putování vesmírem. Kapuš je šéfem kosmické společnosti Spacemanic, která vytvoří design připravovaného minisatelitu BRNOsat. Tato družice o velikosti hlavolamu Rubikova kostka poputuje do vesmíru v létě 2026.

V Brně nově zazáří Astrosféra: Obří nafukovací hvězdná obloha

Věda a školy

Výběr článků

Načítám