Článek
Stefani Bardinová navázala spolupráci s gastroenterologem z Harvardovy univerzity. Doktor Braden Kuo poté v nemocnici v Bostonu v Massachusetts dohlížel na experiment, při kterém dobrovolníci spolu s jídlem spolkli také dvě různé kapsle, mikrokameru PillCam (dříve M2A) a diagnostickou sondu.
Tyto dvě kapsle, které se užívají v gastroenterologii při diagnostice, pořídily v žaludcích dobrovolníků jedinečné záznamy. Zatímco sonda monitorovala podmínky uvnitř gastrointestinálního traktu pomocí senzorů tlaku, teploty a pH, kapsle PillCam procesy uvnitř těl dobrovolníků natočila mikrokamerou.
Podobné jídlo, jiné složení
Bardinová během experimentů, které probíhaly v červnu 2011, podala dvěma dobrovolníkům podobná jídla, ovšem s diametrálně odlišným složením. První dostal průmyslově vyráběné potraviny, tedy instantní asijskou nudlovou polévku, sportovní nápoj a gumové medvídky.
Druhý naproti tomu jedl potraviny bez přidaných konzervantů a jiných umělých látek - domácí nudle, ibiškový čaj a želatinové bonbóny vyrobené z ovocné šťávy.
Instantní nudle lze poznat i po dvou hodinách
Výsledek Bardinová zveřejnila koncem ledna 2012 na internetu v rámci programu neziskové organizace TED, která podporuje nejrůznější projekty zaměřené na proměnu životního stylu a světa, v němž žijeme.
Jde o znepokojující materiály, projekt totiž odhalil skrytou stránku světa jídla. Ukázal, s jakými obtížemi se žaludek potýká s průmyslově zpracovanými potravinami - instantní nudle i po více než dvou hodinách trávení vypadají stále podobně.
A nejen to, sondy, jak se zdá, mohou dokonce odhalovat překvapivé a zneklidňující přísady, které jsou na seznamu složení průmyslových potravin zatajeny nebo upraveny.
Cesta ke změně stravovacích návyků
Umělkyně, která učí v New Yorku na několika uměleckých školách, produkuje videa a interaktivní instalace zaměřené na zkoumání vlivů podnikové kultury a průmyslové produkce potravin. Projekt cesty žaludkem na její předchozí práci přímo navazuje.