Hlavní obsah

Medvědího česneku je plný les, v Mikulčicích z něj upekli dobroty

3:21
3:21

Poslechněte si tento článek

Mikulčice

„Tak pojďte ochutnat, třeba tuhle masovou nádivku nebo pesto s medvědím česnekem,“ pobízela Anežka Maradová z Klubu seniorů v neděli odpoledne ty, kteří přišli do Návštěvnického centra Slovanského hradiště v Mikulčičích na Hodonínsku na ochutnávku dobrot z medvědího česneku. Medvědího česneku je tady plno. Právě začíná sezona.

Samosběr medvědího česneku v MikulčicíchVideo: Hana Černohorská, Novinky

Článek

„Přijeli jsme ze Skalice, je to úžasné, člověk jde lesem a nasbírá si takovou laskominu. Udělám si z toho doma, jako každý rok na jaře, pesto a pomazánky,“ říká Lukáš Ožok a ukazuje plný košík zelených listů.

Foto: Hana Černohorská

Lukáš Ožok ze slovenské Skalice byl v lese u Mikulčic na sběru medvědího česneku poprvé.

I Jana Pulmanová přišla na medvědí česnek ze sousedního Slovenska, konkrétně z nedalekého Holíče. „Dnes jsme přišly pěšky, ale moc rády sem jezdíme na kole, tady máte totiž úžasné cyklostezky, to my na Slovensku nemáme,“ říká mladá žena.

Foto: Hana Černohorská

Jana Pulmanová jezdí na medvědí česnek přes hranice ze Slovenska.

A z lesa rovnou na hostinu. Tu připravily ženy z Klubu seniorů v Mikulčicích. Gurmánskou ochutnávku bylo cítit už zdaleka.

V hale v přízemí budovy památníku byl plný stůl dobrot. Různé pomazánky s medvědím česnekem, sýrová roláda s medvědím česnekem, kváskový chleba se sádlem, sypaný najemno posekanými lístky medvědího česneku, masová nádivka s medvědím česnekem, pesto nebo třeba kynuté buchty plněné zelenými lístky česneku. „To je novinka, ale i toto je výborné, ta roláda nebo játrová nádivka a ti šnečci, všechno je prostě dobré,“ lákala příchozí jedna ze seniorek.

Foto: Hana Černohorská

Vše s medvědím česnekem. Pomazánky, rolády, nádivky, buchty

Akci nabídlo hradiště jako doplněk jarního výletu, den po oficiálním zahájení sezony a otevření návštěvnického centra. „Je to naše první letošní akce,“ řekl garant nedělní akce Dalibor Kuda, pracovník Slovanského hradiště v Mikulčicích.

Samosběr česneku ohleduplně

Medvědí česnek tady roste asi na jednom hektaru. Proto se sem v neděli odpoledne sjeli milovníci této sezonní pochutiny. K česneku se ale návštěvníci lesa musí chovat ohleduplně.

„Upozorňujeme na to, aby si ho lidé odnášeli jen tolik, kolik sami zužitkují. Rostlinám by se vždy měly nechat 1–2 listy i s cibulkami, aby tady příští rok nebyla jen holá místa bez česneku,“ dodává Kuda.

Foto: Hana Černohorská

Les je pokrytý zeleným kobercem šťavnaté rostliny. Lokalita u Mikulčic je tím vyhlášená.

Medvědí česnek by si lidé mohli splést s jedovatou konvalinkou. Pokud si návštěvníci lesa nejsou jistí tím, co mají v košíku, stačí list promnout a přičichnout. Pokud ucítí aroma česneku, je vše v pořádku.

Prostředek k čištění těla

Medvědí česnek je skvělým přírodním prostředkem k čištění těla. Pomáhá při nespavosti, vysokém tlaku, úzkostech, nachlazení, mykózám, nadýmání, posiluje imunitu, čistí játra i ledviny.

„Jelikož je člověk ale mlsný tvor a pojídat česnek jako medvěd v trsech mu noc nevoní, vymyslel řadu receptů, které o tuto aromatickou bylinu obohatí,“ píše se v brožurce, kterou organizátoři pro návštěvníky akce připravili.

Foto: Hana Černohorská

Ochutnávku výrobků z medvědího česneku pořádá Slovanské hradiště v Mikulčicích a místní klub seniorů už posedmé.

Recepty s medvědím česnekem

Rohlíčky s medvědím česnekem:

Náplň: Medvědí česnek spaříme a umixujeme. Dáme zesklovatět cibulku, přidáme pepř, rozmixovaný medvědí česnek, smetanu a osolíme. Můžeme přidat opraženou slaninu. Lehce zahustíme strouhankou.

Těsto: 400 g mouka pšeničná celozrnná, 100 g mouka pšeničná hladká, 250 g tuk, 30 g droždí, 1 celé vejce (není nutné), 10 g cukr, 8 g sůl, voda. Ze všech surovin zaděláme tužší těsto a necháme vykynout. Těsto rozdělíme na 8 stejných díků, každý vyválíme dokulata a rozdělíme na osm klínků. Do každého dáme připravenou náplň. Každý smotáme od nejširšího konce a vytvoříme rohlíček. Dáme kynout, potřeme vajíčkem a posypeme ořechy (sezamem, lněným semínkem). Pečeme na 200 stupňů asi 8 minut.

Česneková pomazánka

Použijeme a smícháme tvaroh, máslo, majolku, česnek, sůl, pepř, medvědí česnek.

Pesto se sušenými rajčaty

120 g česneku, 15 g soli, 100 ml kvalitního rostl. oleje, rajčata. Lístky česneku omyjeme, osušíme, rozmixujeme nebo nasekáme nadrobno. Přidáme sůl, olej. Uchováváme v lednici.

Výběr článků

Načítám