Článek
„Přijeli jsme ze Skalice, je to úžasné, člověk jde lesem a nasbírá si takovou laskominu. Udělám si z toho doma, jako každý rok na jaře, pesto a pomazánky,“ říká Lukáš Ožok a ukazuje plný košík zelených listů.
Lukáš Ožok ze slovenské Skalice byl v lese u Mikulčic na sběru medvědího česneku poprvé.
I Jana Pulmanová přišla na medvědí česnek ze sousedního Slovenska, konkrétně z nedalekého Holíče. „Dnes jsme přišly pěšky, ale moc rády sem jezdíme na kole, tady máte totiž úžasné cyklostezky, to my na Slovensku nemáme,“ říká mladá žena.
Jana Pulmanová jezdí na medvědí česnek přes hranice ze Slovenska.
A z lesa rovnou na hostinu. Tu připravily ženy z Klubu seniorů v Mikulčicích. Gurmánskou ochutnávku bylo cítit už zdaleka.
V hale v přízemí budovy památníku byl plný stůl dobrot. Různé pomazánky s medvědím česnekem, sýrová roláda s medvědím česnekem, kváskový chleba se sádlem, sypaný najemno posekanými lístky medvědího česneku, masová nádivka s medvědím česnekem, pesto nebo třeba kynuté buchty plněné zelenými lístky česneku. „To je novinka, ale i toto je výborné, ta roláda nebo játrová nádivka a ti šnečci, všechno je prostě dobré,“ lákala příchozí jedna ze seniorek.

Vše s medvědím česnekem. Pomazánky, rolády, nádivky, buchty
Akci nabídlo hradiště jako doplněk jarního výletu, den po oficiálním zahájení sezony a otevření návštěvnického centra. „Je to naše první letošní akce,“ řekl garant nedělní akce Dalibor Kuda, pracovník Slovanského hradiště v Mikulčicích.
Samosběr česneku ohleduplně
Medvědí česnek tady roste asi na jednom hektaru. Proto se sem v neděli odpoledne sjeli milovníci této sezonní pochutiny. K česneku se ale návštěvníci lesa musí chovat ohleduplně.
„Upozorňujeme na to, aby si ho lidé odnášeli jen tolik, kolik sami zužitkují. Rostlinám by se vždy měly nechat 1–2 listy i s cibulkami, aby tady příští rok nebyla jen holá místa bez česneku,“ dodává Kuda.
Les je pokrytý zeleným kobercem šťavnaté rostliny. Lokalita u Mikulčic je tím vyhlášená.
Medvědí česnek by si lidé mohli splést s jedovatou konvalinkou. Pokud si návštěvníci lesa nejsou jistí tím, co mají v košíku, stačí list promnout a přičichnout. Pokud ucítí aroma česneku, je vše v pořádku.
Prostředek k čištění těla
Medvědí česnek je skvělým přírodním prostředkem k čištění těla. Pomáhá při nespavosti, vysokém tlaku, úzkostech, nachlazení, mykózám, nadýmání, posiluje imunitu, čistí játra i ledviny.
„Jelikož je člověk ale mlsný tvor a pojídat česnek jako medvěd v trsech mu noc nevoní, vymyslel řadu receptů, které o tuto aromatickou bylinu obohatí,“ píše se v brožurce, kterou organizátoři pro návštěvníky akce připravili.
Ochutnávku výrobků z medvědího česneku pořádá Slovanské hradiště v Mikulčicích a místní klub seniorů už posedmé.
Recepty s medvědím česnekem
Rohlíčky s medvědím česnekem:
Náplň: Medvědí česnek spaříme a umixujeme. Dáme zesklovatět cibulku, přidáme pepř, rozmixovaný medvědí česnek, smetanu a osolíme. Můžeme přidat opraženou slaninu. Lehce zahustíme strouhankou.
Těsto: 400 g mouka pšeničná celozrnná, 100 g mouka pšeničná hladká, 250 g tuk, 30 g droždí, 1 celé vejce (není nutné), 10 g cukr, 8 g sůl, voda. Ze všech surovin zaděláme tužší těsto a necháme vykynout. Těsto rozdělíme na 8 stejných díků, každý vyválíme dokulata a rozdělíme na osm klínků. Do každého dáme připravenou náplň. Každý smotáme od nejširšího konce a vytvoříme rohlíček. Dáme kynout, potřeme vajíčkem a posypeme ořechy (sezamem, lněným semínkem). Pečeme na 200 stupňů asi 8 minut.
Česneková pomazánka
Použijeme a smícháme tvaroh, máslo, majolku, česnek, sůl, pepř, medvědí česnek.
Pesto se sušenými rajčaty
120 g česneku, 15 g soli, 100 ml kvalitního rostl. oleje, rajčata. Lístky česneku omyjeme, osušíme, rozmixujeme nebo nasekáme nadrobno. Přidáme sůl, olej. Uchováváme v lednici.