Hlavní obsah

Maxijedlík na masopustu v Máslovicích spořádal deset jitrnic za pět minut

4:11
4:11

Poslechněte si tento článek

Deset dvěstěgramových jitrnic za pět minut spořádal v sobotu na masopustu v Máslovicích nedaleko Prahy Jaroslav Němec zvaný Maxijedlík z Bystré u Poličky na Vysočině, který několik let udivuje návštěvníky různých akcí po celém Česku svými výkony v pojídání všeho možného na čas.

Foto: Petr Horník, Novinky

Jaroslav Němec před začátkem soutěže

Článek

Němec vytvořil nový rekord tradiční lidové veselice, která se v obci koná od roku 2012. Maxijedlíkovi sekundovalo u stolu na návsi šest soupeřů z řad návštěvníků.

„Mám trochu spálený jazyk, jitrnice letos byly strašně horké,“ svěřil se strávník Novinkám bezprostředně po konzumaci. Myslí si, že kdyby byly o něco studenější, zdolal by jich ještě víc. I tak ale svůj výkon považuje za dobrý, naposledy se mu totiž v Máslovicích vešlo do žaludku „jen“ šest jitrnic.

Podobných akcí se účastní asi třicet let. Začal na Trnkobraní ve Vizovicích, kde se servírují švestkové knedlíky. Tehdy ho do soutěže, kterou vyhrál, přihlásili kamarádi. Na čas jedl guláše, svíčkové, šišky s mákem, halušky, krupicovou kaši i kuřecí pařáty, žabí stehýnka, nejsmradlavější ovoce na světě durian, polykal ptačí sliny, křepelčí nebo pštrosí vejce.

Jedlík na Přerovsku spořádal skoro 900 šneků. Za pět minut

Koktejl

„Teď se soustředím na extrémní věci, jako jsou pavouci nebo červi,“ prozradil Němec s tím, že jako jediný na světě zkonzumoval Surströmming, švédské fermentované sledě, kteří kvasí deset let v kádích. Guinessova kniha rekordů vede tuto pochoutku seveřanů jako nejsmradlavější jídlo na světě.

Vítězství si dal k narozeninám

„Snědl jsem celou plechovku, kosti i nálev. Taky držím rekord v pojídání šneků. Během pěti minut jsem jich zdolal 890,“ vyprávěl vyučený kuchař, který se živí jako skladník a tuto sobotu oslavil 51. narozeniny. Myslí si, že schopnost pozřít v krátkém čase velké množství potravy musí mít jedlík darovanou od přírody.

Foto: Petr Horník, Novinky

Někteří zapíjeli jitrnice pivem, Jaroslav čajem.

„Cítím se už docela hladově, blíží se hodina oběda,“ smál se na návsi v Máslovicích před začátkem soutěže, která vypukla krátce po poledni. Předtím si byl zaběhat, aby rozproudil krev a zahřál se. Posnídal ovesnou kaši. „Tohle je takový protiklad. Přes týden jím hodně vegetariánská a zdravá jídla. Zaprasím si o víkendu, a proto se těším,“ hlásil, než zasedl k prostřenému stolu.

Špejle ne

„Připravte si nápoje, ať to klouže,“ nabádala natěšené strávníky starostka Vladimíra Sýkorová, než odpočítala start. Němec si donesl domácí mátový čaj, po kterém se dobře tráví. „Příbory nemáte?“ ptal se jeden ze soutěžících. „Dám ti čínské hůlky,“ nabízel hbitě soupeř.

„Špejle nejezte, ať víme, kolik jitrnic jste snědli. A žádné flákání, není to žádná svačinka,“ upozorňovala Sýkorová. „Já blbec se přihlásím, když jsem po obědě,“ lamentoval další z účastníků tradičního klání.

Foto: Petr Horník, Novinky

Máslovicemi prošel v sobotu masopustní průvod.

Nezvyklý koníček se zatím na Němcově postavě nijak zvlášť neprojevil. „Hodně sportuji, běhám. Cvičil jsem s činkami, ale to mě nebavilo, protože svaly nerostly,“ krčil rameny štíhlý muž a vyprávěl, že se těší, až se cestou domů zastaví v restauraci na palačinku a možná i nějakou hotovku.

Doktoři kvůli jeho extrémnímu stravování zatím varovný prst nezvedli. „S obvoďákem jsem domluvený na častějších prohlídkách, bere mi i víc krve. Zatím je všechno dobré,“ ťukal na dřevo.

„Ale chilli a čokoládu už asi vynechám. Teď jsem jí snědl dvě a půl kila za pět minut a neudělalo mi to dobře,“ svěřil se Maxijedlík, který se 8. března chystá na masopust v Uherském Hradišti, kde se popere s třímetrovou jitrnicí.

Američan překonal světový rekord v pojídání hotdogů, za 10 minut jich spořádal 83

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám