Hlavní obsah

Máte nového vládce. Královský včelař informoval včely o skonu královny

Devětasedmdesátiletý John Chapple je oficiálním včelařem britské královské rodiny. Kromě péče o včely v královském sídle patří k jeho práci i dlouholetá tradice informovat hmyz v případě úmrtí panovníka. Kdyby tak neučinil, včely by podle staré pověry nedávaly med, píše britský deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II.

Článek

Chapple se za královskými včelami vydal v pátek, tedy den po úmrtí královny Alžběty II. Desetitisícům včel sdělil, že královna zemřela a že novým panovníkem se stává Karel III.

KVÍZ: Jak dobře jste znali britskou královnu Alžbětu II.?

Koktejl

„Jde o tradici. U úlů jsem pronesl krátkou modlitbu a následně na úly umístil černou stuhu. Na každý úl jsem zaklepal a řekl: Vládkyně zemřela, ale zůstaňte. Nový panovník pro vás bude dobrým vládcem,“ sdělil Daily Mailu Chapple.

O včely se Chapple stará v Buckinghamském paláci v Londýně, který je oficiálním sídlem panovníka, a také v Clarence Housu, londýnském domě využívaném královskou rodinou.

„V Clarence Housu jsou dva úly a v Buckinghamském paláci je jich pět. V tuto chvíli je v každém z nich zhruba 20 tisíc včel, možná trochu víc, o jejich počtech nemám úplně přehled. Každopádně v létě jich je celkem více než milion,“ dodává muž, jenž o královské včely pečuje už 15 let.

Posádka letadla slzela, když oznamovala smrt královny cestujícím

Koktejl

„Jsem důchodce. Je mi 79 let. Včely jsou mým koníčkem. Dělal jsem včelaře pro královnu a doufám, že nyní budu dělat totéž pro krále. Snad si včely bude chtít ponechat, nikdy nevíte,“ svěřuje se.

Informování včel o důležitých milnících je tradicí v mnoha evropských státech. Kromě úmrtí jsou včely také informovány o tom, když jejich majitel vstoupí do svazku manželského či když se mu narodí potomek.

Pokud by tradice nebyla dodržena, podle pověry by včely neprodukovaly med, opustily by úl, nebo by dokonce uhynuly.

Výběr článků

Načítám