Článek
Čtyřdenní oslavy vrcholí průvodem, který v 17 hodin vyrazil z náměstí Jiřího z Poděbrad a skončit má v parku u stadiónu Viktorie Žižkov. Zastávku si udělal ještě před žižkovskou radnicí na Havlíčkově náměstí, kde si symbolicky převzal klíč od pražské čtvrti Žižkov.
Návštěvníci masopustního veselí mohli ochutnat tradiční zabijačku, cukrářské delikatesy, pivo z velkých i malých pivovarů či klasický svařák.
Žižkovský masopust patří se svou 24letou tradicí k nejpopulárnějším akcím v metropoli.
Masopust byl v minulosti slavnostním obdobím mezi Vánocemi a postní dobou. Konaly se během něj taneční zábavy, zabijačky i svatby. Jeho počátek je stanoven po svátku Tří králů, konec závisí na datu Velikonoc a spadá do období od poloviny února do počátku března. Popeleční středou začíná postní doba, období přípravy na Velikonoce.
S masopustem se pojí typický jídelníček, jemuž dominují mastná a tučná jídla. Lidé si při něm měli najíst tolik, aby vydrželi celý rok. Tradiční masopustní jídlo jsou koblihy z vláčného kynutého těsta. Písemné zmínky o masopustních rejích z Čech i Moravy jsou dochovány ze 13. století, i když svátek je zřejmě ještě staršího data.