Hlavní obsah

Manželka vetešníka se chtěla té hrůzy zbavit. Byl to originál Picassa za stamiliony

Opravdový poklad se vyklubal z obrazu, na který kdysi narazil italský vetešník při vyklízení sklepa na ostrově Capri a vzal si jej domů do Pompejí. Tam dílo viselo několik desetiletí a manželka jej opakovaně chtěla vyhodit s tím, že je „hrozné“. Nyní se ukázalo, že jde o originál od Pabla Picassa za miliony eur.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Žena na obraze je pravděpodobně Dora Maar, francouzská fotografka a malířka, která byla Picassovou milenkou.

Článek

Pan Luigi Lo Rosso našel obraz v roce 1962, načež si plátno sroloval a odvezl domů na pevninu. Opatřil jej laciným rámem a pověsil na stěnu obývacího pokoje, kde ovšem permanentně dráždil manželku, která se té „hrůzy“ chtěla zbavit.

Naštěstí se jí to nepodařilo. Trvalo nicméně řadu let, než se o obraz začal zajímat syn Andrea poté, co dostal od tety encyklopedii dějin umění.

Charakteristický podpis

Všiml si podobnosti s jinými díly Picassa a také charakteristického podpisu v levém horním rohu. Rodina nakonec vyhledala tým odborníků, včetně známého experta na chemicko-vědeckou analýzu uměleckých děl Maurizia Seraciniho.

Po letech složitého vyšetřování Cinzia Altieriová, grafoložka a členka vědeckého výboru nadace Arcadia, která se zabývá oceňováním, restaurováním a připisováním uměleckých děl, potvrdila, že podpis na obraze skutečně patří géniovi z Málagy. Cenu díla experti podle deníku Il Giorno odhadli na deset milionů eur (253,4 mil. Kč).

„Poté, co byly provedeny všechny prohlídky obrazu, jsem dostala za úkol prostudovat podpis,“ potvrdila Altieriová listu The Guardian. „Pracovala jsem na tom měsíce a porovnávala s jeho původními díly. Není pochyb, že podpis je jeho,“ dodala.

Dnes 60letý Andrea, jehož otec už zemřel, tak dotáhl pátrání do úspěšného konce. „Táta byl z Capri a sbíral harampádí, jen aby jej za cokoli prodal. Ten obraz našel, ještě než jsem se narodil,“ řekl.

Otec podle něj nebyl příliš znalý člověk a neměl ponětí, kdo jej Picasso. „Když jsem četl o Picassových dílech v encyklopedii, díval jsem se na obraz a porovnával i jeho podpis. Pořád jsem otci říkal, že je to podobné, ale on to nechtěl pochopit,“ vzpomínal Andrea.

Picasso, jenž zemřel v roce 1973 a vytvořil více než 14 tisíc děl, byl častým návštěvníkem Capri. Žena na obraze je pravděpodobně Dora Maar, francouzská fotografka a malířka, která byla Picassovou milenkou. Dílo je dnes uloženo v trezoru v Miláně.

Picassův obraz se v New Yorku vydražil za více než tři miliardy

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám