Hlavní obsah

Malého mangabeje najdou jen pozorní návštěvníci hodonínské zoo

Jen pozorný návštěvník Zoo Hodonín na první pohled odhalí tamní nový přírůstek v pavilonu primátů, kde přibylo mládě mangabeje rudohlavého. Pátrat očima přitom musí po dospělých jedincích, mládě se totiž zatím pevně drží na břiše matky.

Foto: Zoo Hodonín, Právo

Mládě mangabeje se pevně drží matky

Článek

Narození mláděte mangabeje rudohlavého je pro ošetřovatele hodonínské zoo velký úspěch, jde o prvoodchov z nově vytvořeného chovného páru.

„Tento zajímavě zbarvený středně velký primát patří mezi ohrožená zvířata, obývá hlavně deštné pralesy v západní Africe,“ přiblížil mluvčí zoo Ivo Cencinger.

Hodonínská zoo mangabeje chová od loňského léta. Je jediná v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad, která je má ve svých pavilonech.

Novorozený orangutan v pražské zoo je sameček. Už si zvědavě prohlíží okolí

Koktejl

Mládě se narodilo minulý týden. Otcem je šestnáctiletý samec, který do Hodonína přicestoval vloni v létě z německé Zoo Münster. Matka, které se přírůstek stále pevně drží, dorazila z Barcelony a je o čtyři roky mladší.

„Je to náš nový chovný pár, který jsme bedlivě sledovali. Narození mláděte považujeme za velkou událost. Čekali jsme také, jak na něj bude reagovat samec, ale nenastaly žádné problémy,“ uvedla zooložka Lenka Štursová.

Prvoodchovy se hodonínským ošetřovatelům daří. Už dříve dostali cenu za prvoodchov ledňáka modrokřídlého. Přispěli tak k zachování vzácných zástupců čeledi ledňáčkovitých.

Lvíče v hodonínské zoo museli utratit

Domácí
Foto: Zoo Hodonín, Právo

Mládě mangabeje se drží matky

Výběr článků

Načítám