Hlavní obsah

Malá Mobi je hvězdou. Učí se chodit a návštěvníky dojímá hrou se svým mohutným otcem

Praha

Gorilí samička Mobi, která se v lednu narodila v pražské zoo, se učí chodit a věšet se na lano, přičemž její matka Duni jí dovoluje stále odvážnější výpravy po okolí. Mládě, které chovatelé považují za aktuální hvězdu pavilonu Rezervace Dja, se snaží komunikovat s guerézami pláštíkovými, které obývají tutéž expozici, a přes sklo i s návštěvníky.

Foto: Zoo Praha

Mobi se učí chodit

Článek

Rovněž začala vyhledávat kontakt s druhým mládětem, dvouapůlměsíční Gaiou. „Jakkoliv krásný je pohled na obě mláďata pospolu, možná ještě jímavější je drobná Mobi při hře se svým otcem, mohutným Kisumem. Stříbrohřbetý samec dovoluje své prvorozené dceři dotýkat se jeho obličeje i prohrabávat se srstí,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, jehož nepřestává udivovat, jak silné vazby mezi sebou tito primáti vytvářejí.

Foto: Zoo Praha

Mobi kontaktuje druhé mládě.

Samička Mobi, kterou čekají 2. července půlroční narozeniny, už také vedle sání mateřského mléka zkouší polykat potravu dospělých goril, tedy zeleninu, listí či okus z větví. Doposud ji totiž jen žvýkala a vyplivávala.

„Mobi se batolí po expozici, a když nějaké gorile upadne sousto od pusy, zkouší ho sama sežvýkat. Nově pevnou stravu i polyká a tráví, důkazem nám je změna barvy jejího trusu,“ vysvětluje vrchní chovatel primátů zoo Martin Vojáček.

Gorilí mládě v pražské zoo už zná své jméno, odkazuje na dědictví

Koktejl

Gaia už má zoubky

„Gaia zatím saje pouze mléko, ale akorát jsme zjistili, že už se jí prořízly dva dolní řezáky. Obě mláďata se vyvíjejí naprosto zdravě a situace v celé tlupě je velmi klidná. Stále platí, že osmiletý Ajabu je největším provokatérem, a je fajn, že jeho přání si s mláďaty pohrát už se mu pomalu plní,“ dodává.

Foto: Zoo Praha

Gorilí mláďata už o sobě vědí a stále častěji tráví čas společně. Zleva Gaia, Mobi a její matka Duni

Návštěvníci nejlépe udělají, když do Rezervace Dja přijdou kolem 10. hodiny dopolední nebo 15. odpolední. Gorily jsou v tu dobu aktivní při krmení.

Během letních teplot také rodinu zastihnou v rozlehlém venkovním výběhu. Tam chodí celá skupina nejraději po 16. hodině. Areál Zoo Praha je s výjimkou vnitřních pavilonů aktuálně otevřený až do 21 hodin.

FOTO: Další přírůstek v pražské zoo. Podívejte se na čerstvě narozené gorilí mládě

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám