Hlavní obsah

Majitel firmy ve Francii slíbil zaměstnancům 50 eur, když půjdou k volbám

Spolumajitel přepravní firmy v jižní Francii slíbil dát každému ze svých 70 zaměstnanců 50 eur (1257 korun), pokud půjdou k parlamentním volbám v obou kolech. Nezajímá ho, pro kterou stranu budou pracovníci hlasovat, ale chce je přimět ke společenské odpovědnosti, píše AFP. Ve Francii se v neděli koná druhé kolo předčasných parlamentních voleb, podle odhadů má největší šance na vítězství dosud opoziční krajně pravicové Národní sdružení (RN).

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnavatel slíbil za účast ve volbách finanční příspěvek (ilustrační foto).

Článek

Spolumajitel firmy na dovoz písku a svoz odpadu Pascal Biscroma je přesvědčený, že lidé ve vesnici Saint-Blaise nedaleko Nice jsou unavení z politiky. Místní si podle něj říkají, že nemá smysl chodit volit, že stejně nikdy nic neskončí tak, jak by si přáli. Volební morálku svých zaměstnanců se tak rozhodl podpořit finanční pobídkou ve výši, která je podle něj pro místní zajímavá.

Voliči ve Francii musí být zapsaní na voličských seznamech. Jednorázový příspěvek Biscroma slíbil vyplatit za razítko ve voličském průkazu za účast v prvním i druhém kole.

Politico: Kde je Macron? Prezident zmizel v době předvolební krize

Evropa

„Máme štěstí, že žijeme v demokracii,“ říká Biscroma. Francouzské národní heslo rovnost, volnost, bratrství nejsou podle něj jen slova. „Jsou to hodnoty, které by jednou mohly zmizet,“ říká muž, který vede firmu spolu s bratrem.

Účast ve volbách ve Francii není povinná. Ve volbách do Evropského parlamentu na začátku června ve Francii hlasovalo 51,5 procenta oprávněných voličů, v obci Saint-Blaise to bylo 55 procent. Účast v prvním kole parlamentních voleb minulou neděli byla celostátně téměř 67 procent, nejvyšší za desítky let.

Francouzka 20 let v práci vůbec nic nedělala, teď se kvůli tomu s firmou soudí

Koktejl

Výběr článků

Načítám