Hlavní obsah

Majitel auta koupil švýcarskou espézetku ZH 24 za téměř osm milionů

Curych

Za neuvěřitelných 299 tisíc švýcarských franků (7,8 mil. Kč) se v Curychu vydražila prominentní registrační značka na auto. Kdo a proč si kombinaci ZH 24 za takovou sumu v internetové aukci koupil, není známo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dražbu pořádal v červnu a červenci dopravní inspektorát curyšského kantonu. Podobně to dělají i jiné švýcarské regiony u značek s žádanými kombinacemi.

Suma, kterou zájemce nyní zaplatil za plaketu v Curychu, je ale rekordní v historii celé alpské konfederace. Dosavadní rekord držela značka ZG 10, která se v roce 2018 vydražila v kantonu Zug za 233 tisíc švýcarských franků (6,1 mil. Kč).

Curyští úředníci ve snaze vyšponovat prodejní sumu co nejvýše nabudili veřejnost několika lákadly. Číslo 24 bylo dosud nejnižší, které se kdy v kantonu dražilo.

Platí totiž pravidlo, že čím je cifra nižší, tím má v daném regionu větší tržní hodnotu. Nejdražší by byla jednička, tu si ale zpravidla drží političtí prominenti.

Dalším argumentem pro co nejvyšší cenu bylo, že se dražba konala v době mistrovství Evropy ve fotbale. Tedy v roce 2024 a za účastí 24 národních týmů včetně Švýcarska, které si na turnaji dělalo velké naděje a postoupilo až do čtvrtfinále.

Několikadenní aukce v Curychu měla dramatický vývoj. Už koncem června byl podle listu Aargauer Zeitung jeden zájemce ochoten zaplatit 100 tisíc švýcarských franků (2,6 mil. Kč). Krátce před koncem dražby první červencovou středu ale cena vystřelila vzhůru až na vítězných 299 tisíc švýcarských franků. Šlo v pořadí o 125. příhoz, za nímž stál kupec s pseudonymem Andy2.

Na sociálních sítích se mezitím rozběhlo pátrání, kdo onen Andy2 je. Stopy přivedly reportéry k muži, který se s registrační značkou nechal vyfotit před dopravním inspektorátem.

Byl to ale jen prostředník, který plechovou cedulku pro skutečného majitele jen vyzvedl. „Bylo by to hezké, ale mně nepatří,“ řekl dotyčný deníku Blick s tím, že majitel si přeje zůstat v anonymitě.

Auto s prominentní registrační značkou se v curyšských ulicích už objevilo. Jde o světle šedou limuzínu Lamborghini Urus. Majitel zatím zůstává v utajení, ale všichni se shodují v tom, že vydražená značka bude jen o něco málo levnější než samotné auto.

Registrační značka je na prodej za 45 milionů. Nese nápis „peníze“

Koktejl

Výběr článků

Načítám