Článek
Soutěž pravidelně pořádá pařížská radnice ve spolupráci s městským Syndikátem pekařů a cukrářů. Porota hodnotí výkony podle pěti přísných kritérií: chuť, pečení, struktura pečiva, jeho drobivost a vzhled. Základním předpokladem podle televize BFM TV je, aby bageta vážila něco mezi 250 a 270 gramy a byla dlouhá 50 až 55 centimetrů.
Mezi 172 uchazeči se podle verdiktu poroty z minulého týdne prosadil pan Netry, který se svému řemeslu věnuje už čtvrt století. „Jsem velmi spokojený. Po 25 letech práce je to super,“ říká spokojeně s tím, že po vyhlášení výsledků celý den nespal.
Titul nejlepšího pařížského výrobce baget bere nicméně s pokorou. „Uvidíme, co nás čeká. Asi ještě nejsme zcela připraveni,“ dodal v narážce na fakt, že výrobky z jeho dílny poputují do kuchyně Elysejského paláce.
Porota, která výkony pekařů hodnotila, sestávala ze zástupců pekárenského průmyslu, novinářů, náměstka pařížské starostky a šesti Pařížanů, které náhodně vybrala radnice. Pečivo, jež se během soutěže nesnědlo, věnovali pořadatelé na charitu.
🥖Une boulangerie du 11e arrondissement de Paris a remporté jeudi l'édition 2024 de la meilleure baguette de la capitale, devenant ainsi le nouveau fournisseur de l'Elysée pour l'année à venir #afptv
— Agence France-Presse (@afpfr) April 27, 2024
⤵️ pic.twitter.com/ZFIy9zGzMF
Ačkoli se francouzské bagety vyrábějí ze čtyř stejných ingrediencí – mouky, vody, soli a droždí –, je pečivo od každého výrobce jedinečné. „Každý pekař má své tajemství, ať už jde o výběr mouky, nebo proces fermentace. A kynuté těsto může obsahovat nečekané přísady pro obohacení chuti, třeba pomeranč nebo hroznovou šťávu,“ vysvětlila Adeline Chazelleová ze Syndikátu pekařů a cukrářů.
Prémie 4000 eur
Na ceremonii, kde jej pařížská starostka Anne Hidalgová korunuje na pomyslného „krále pařížských pekařů“, si pan Netry musí počkat do 7. května. Stejně tak i na prémii pro vítěze, která činí 4000 eur (100 800 Kč). Z jedné věci se ale pekárna Utopie může radovat už nyní. Hned po oznámení výsledků soutěže se před ní začaly tvořit fronty.