Hlavní obsah

Londýňané se složili na dovolenou oblíbenému metaři. Úplatek, míní zaměstnavatel

Lidé ze čtvrti Beckenham na jihovýchodě Londýna se složili na dovolenou svému oblíbenému místnímu metaři Paulu Spiersovi. Firma Veolia, která 63letého muže zaměstnává, však neumožnila svědomitému zaměstnanci dar přijmout s poukazem na to, že by to mohlo být vnímáno jako úplatek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lidé chtěli sbírkou vyjádřit Spiersovi vděčnost za to, že jejich ulice už sedm let udržuje vždy příkladně čisté. Více než 200 lidí přispělo do začátku tohoto týdne dohromady třemi tisíci liber (více než 88 tisíc korun) na jeho vysněnou letní dovolenou v Portugalsku.

Jeho zaměstnavatel, společnost Veolia, však vydala nařízení, že její pracovníci mají zakázáno přijímat „dary nebo odměny“. Smlouva firmy s městským obvodem Bromley „neumožňuje našim zaměstnancům přijímat jakékoli peníze nebo odměny mimo dohodnuté platové struktury“, cituje list The Guardian z prohlášení firmy.

Sbírku iniciovala místní realitní makléřka Lisa Knightová, podle níž Paula Spierse „všichni zbožňují“ a navíc na všechny přenáší pozitivní náladu. Zjistila, že Spiers byl navzdory tvrdé práci jen jednou v zahraničí – na dovolené s bratrem a sestrou v Portugalsku, kde slavil své 60. narozeniny. Makléřce se svěřil, že sní o druhé návštěvě Portugalska, ale musel by si na ni našetřit.

„V tu chvíli mě napadlo zřídit sbírku, ale nečekala jsem, že přispěje tolik lidí,“ řekla Knightová. „Oba jsme byli uneseni a měli jsme z této štědrosti slzy v očích,“ dodala makléřka. Ta také kontaktovala firmu, aby ji o sbírce informovala. „Nechtěla jsem Paulovi způsobit problémy. A byla jsem v šoku, když řekli, že peníze nemůže přijmout,“ podivila se Knightová.

Do věci se vložil také labouristický poslanec Liam Conlon, který byl zvolen za obvod Beckenham a Penge, a vyzval obecní radu, aby našla řešení podle zdravého rozumu, a umožnila tak Spiersovi vybrané peníze přijmout.

Poté, co o Paulově případu informovala britská média, našlo se řešení do druhého dne. Přišla s ním cestovní agentura On the Beach, když vypsala poněkud nestandardní soutěž o zájezd do Portugalska, který „úplnou náhodou“ vyhrál právě Paul Spiers, informoval deník Daily Mail. A jelikož výhra není dar, může ji směle přijmout.

Londýnský metař, jenž dosud vůbec netušil, jak je mezi lidmi oblíbený, se tak již pomalu chystá na cestu, na niž jej doprovodí jeho bratr Dave. Oba navíc dostali zdarma konzumaci a různé služby. „Všechno, drinky, pláž, kávy, prostě všechno,“ září Paul Spiers a jeho radost s ním sdílejí i všichni obyvatelé londýnské čtvrti Beckenham.

Miliardář překvapil při promoci absolventy. Rozdal jim peníze

Koktejl

Výběr článků

Načítám