Hlavní obsah

Levharti čínští si v olomoucké zoo pochutnali na koze bezoárové

Olomouc

Pochoutku v podobě kozy bezoárové, kterou mohli ještě nedávno pozorovat návštěvníci ve výběhu, naservírovali chovatelé v olomoucké zoo zdejším levhartům čínským. To, že byla usmrcena a pak posloužila jako přirozená potrava pro jiná zvířata, není nic neetického. Novinkám to sdělila mluvčí zoo Iveta Gronská.

Foto: Zoo Olomouc, Novinky

Jeden z levhartů čínských se chystá na hostinu.

Článek

Levhart čínský žije pouze na území Číny, kde obývá především hornaté oblasti, husté lesy, ale může se vyskytnout i ve stepích a polopouštích. Ve volné přírodě se pohybuje posledních několik set jedinců.

„Právě pro levharty čínské připravili ošetřovatelé velkou hostinu v podobě kozy bezoárové. Tu zavěsili usmrcenou na kladku, aby levharti museli při jejím dobývání uplatnit své přirozené instinkty spojené s lovem,“ uvedla zooložka Jitka Vokurková.

Foto: Zoo Olomouc, Novinky

Aby si pochutnali, museli levharti vyvinout úsilí.

Koza byla letitá

Současně se tak podle ní naplnil význam slova enrichment, což je činnost směřující k obohacení života zvířat, která jsou chována v lidské péči. K ní se řadí vše, co souvisí s prostředím zoologické zahrady, v níž zvíře žije, s jeho krmením, ale i jeho zábavou.

Foto: Zoo Olomouc, Novinky

Krmení bylo pro levharty i zábavou.

Podle Gronské bylo usmrcení kozy bezoárové a její následné zkrmení levharty v souladu s etickým kodexem, který je trvale umístěn na webu zahrady. „Jednalo se o letitou kozu, která byla těsně před úhynem,“ doplnila mluvčí olomoucké zoo.

V olomoucké zoo se po pětileté pauze zdařil odchov vzácného ibise skalního

Koktejl
Související témata:
Levhart čínský
Koza bezoárová

Výběr článků

Načítám