Článek
Boeing 767-300ER stačil vystoupat do výšky zhruba 2100 metrů, když si posádka letadla povšimla silného zápachu v kabině. Jednalo se o let číslo 1566, který se uskutečnil 17. září, server Flightglobal.com o případu s odkazem na vládní agenturu Transportation Safety Board of Canada informoval toto pondělí.
Na žádost posádky piloti přestali stoupat ve výšce 7620 metrů, aby stewardi mohli zjistit zdroj nepříjemného zápachu. I přes usilovné hledání se jim to však nepodařilo, kapitán proto nechal spustit kyslíkové masky a se signálem PAN-PAN (nouzový signál, který znamená urgentní problém, který však neohrožuje životy lidí na palubě) se vydal zpět na letiště v Montrealu.
Indonéské letadlo neodstartovalo kvůli zápachu. Naložili do něj dvě tuny durianu
Po přistání se ukázalo, že zdrojem zápachu byla zásilka plodů durianu v nákladovém prostoru.
Durian je v jihovýchodní Asii považován za vytříbenou pochoutku a přezdívá se mu „král ovoce“. Je také jednou z nejvíc zapáchajících potravin. Někteří jeho zápach přirovnávají k hnijící cibuli, někteří ke stokám či zvratkům.
Zápach je tak silný, že řada hotelů v jihovýchodní Asii či řada dopravních prostředků plody durianu ve svých prostorách zakázala.