Hlavní obsah

Labuťák už po greenu u Kuřimi nebloudí sám

Kuřim

Partnerku se podařilo najít samci labutě přezdívanému Labuťák, který žil tři roky sám na stohektarovém golfovém hřišti Kaskáda u Kuřimi na Brněnsku. Má poškozené křídlo, nikdy nevzlétne. Přestože má k dispozici třináct jezírek a golfisté si jej hýčkají, po greenech bloudil sám. Po zveřejnění zpráv o jeho samotě na Novinkách se našla partnerka.

Vypouštění labutíVideo: Golfový resort Kaskáda

Článek

Labuť má stejně jako Labuťák trvale poškozené pravé křídlo. Dříve žila ve Strážnici u Hodonína, před časem ale skončila v záchranném centru v Buchlovicích. Tam sice mají skupinku labutí, samce a dvě samice, do ní ale nebyla přijata. Hrozilo, že ji samec zabije.

Získala ženicha i luxusní domov

„Labuť nám tu zůstala na ocet. Po zveřejnění informace, že v golfovém areálu Kaskáda by mohla mít nový domov i s ženichem, jsme neváhali ani na vteřinku. Stačil jeden telefonát a golfisté si ji ihned odvezli. Posílají nám její fotky, takže víme, že je v pořádku. Získala luxusní domov,“ řekl Novinkám předseda buchlovické záchranné stanice Karel Tomeček.

Foto: archiv Golfový resort Kaskáda

Labuťák (vlevo) i se svojí novou partnerkou. Jejich domovem je více než stohektarový golfový areál Kaskáda mezi Brnem a Kuřimí.

Labutí seznamování mezi golfovými jamkami nebylo jednoduché. Správce areálu Jiří Kapeš chtěl, aby měla labuť klid a čas si na nový domov zvyknout. Proto byla vypuštěna na jiném konci komplexu, než kde se nacházel Labuťák. Kaskáda je jedním z největších golfových areálů v ČR, takže to páru trvalo několik dní, než se našel. „Při prvním kontaktu zvolil samec namlouvací taktiku předstírání nezájmu. Zabralo to,“ uvedla s úsměvem mluvčí Kaskády Veronika Mojžíšová.

Ostře sledovaný pár

Labutě jsou od prvního kontaktu spolu. Golfisté na Kaskádě si nyní místo výběru vhodné hole k odpalu předávají informace o tom, že labutě jsou „u pětky kamenné“ nebo „sedmičky dřevěné“, což je označení jamek. Řeší se jméno pro labuť i to, zda mohou mít mláďata.

Foto: archiv Golfový resort Kaskáda

A jede se za ženichem! Pracovník údržby golfového areálu Kaskáda při přepravě labutě, která tam získala nový domov.

Když se pak pár společně vydává přes dokonale upravený trávník z jednoho jezírka do druhého, hra je zastavena a Labuťák s partnerkou pak pózují golfistům při fotografování.

Součástí servisu je pravidelná strava, čištění jezírek a pár má pro případ nepřízně počasí či zimy i zázemí. Kaskáda se svými 27 jamkami byla vybudována mezi Brnem a Kuřimí v roce 2006. Hraje se na ní celoročně, v zimě barevnými míčky. Je také dějištěm mezinárodních závodů.

Foto: archiv Golfový resort Kaskáda

První nesmělé krůčky labutě po golfovém greenu.

Od svého vzniku je budována jako přírodní komplex. „Máme i vlastní včely. Naše jezírka byla dosud domovem pro zhruba 15 zraněných labutí. Bohužel Labuťák zůstal před léty sám. Bylo nám ho líto, nicméně konečně se dočkal happy endu a to je moc dobře,“ dodala mluvčí.

Foto: archiv Golfový resort Kaskáda

Spolu na jednom ze třinácti jezírek Kaskády, v pozadí golfisté.

Výběr článků

Načítám