Hlavní obsah

Kvůli neoprávněné policejní razii přišli o dům, vysoudili přes 23 milionů

Ke Gregorymu a Terese Almondovým z amerického státu Alabama před pár lety vtrhli do domu ozbrojení policisté a mimo jiné zabavili značnou sumu peněz v hotovosti. Manželé tak kvůli tomu nemohli plnit své závazky a o dům přišli. Na začátku roku se však konečně dočkali odškodnění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Potíže Gregoryho a Teresy Almondových z vesničky Woodland v Alabamě začaly již v roce 2018, když do jejich domu přijel policista, jenž Gregovi přivezl úřední dokumenty. Přitom však ucítil marihuanu a tento poznatek nahlásil kolegům.

O několik hodin později vyrazili dveře v domě Almondových policisté z protidrogové jednotky a neváhali použít ani zábleskový granát. Uvnitř našli a zabavili jednu rostlinu konopí, několik listů, část ubalené cigarety, skleněnou dýmku, pilulku přípravku na spaní, ale také přibližně osm tisíc dolarů v hotovosti.

Syn Almondových později policii sdělil, že marihuana patřila jemu, ale manželé byli přesto obviněni z nelegálního držení drog, ale také z držení zakázané látky, protože pilulku Greg nezískal na předpis.

Gregory Almond

Všechna obvinění byla později stažena, ale zabavený majetek ani peníze Almondovi zpět nedostali, takže neměli z čeho splácet hypotéku. Nakonec tedy o dům přišli a museli se nastěhovat do kůlny na zahradě u jednoho z příbuzných.

Server Fox News připomíná, že zabavení majetku jako takové nebylo nelegální, k této možnosti může policie přistupovat jako k formě trestu za to, že podezřelý daný majetek využíval k trestné činnosti. Ale zároveň se ve Spojených státech najde i velká skupina kritiků, kteří tuto praktiku označují za legální krádež, jež slouží v prvé řadě k naplnění policejní pokladny.

Almondovi však museli na odškodnění čekat až do letošního ledna, kdy jim porotci přiznali částku ve výši rovného milionu dolarů (23,2 milionu korun). Mimo jiné se totiž ukázalo, že nikdo z policistů, kteří před lety do domu vtrhli, neměl písemné povolení k prohlídce. Jeden z nich tvrdil, že předtím mluvil se soudkyní po telefonu a že ta mu k tomu dala příkaz. Ona sama to však důrazně popřela.

Ale asi ani to Almondovým pravděpodobně nepomůže se zbavit despektu a strachu, který od té doby z policie mají. „Když vidím na ulici policisty, jako kdyby mi stoupl adrenalin, i když jsem nic neprovedl. Srdce se mi rozbuší, jen když je uvidím,“ řekl již dříve Gregory.

Squatteři obsadili dům, místo nich policie zatkla majitele

Koktejl

Výběr článků

Načítám