Hlavní obsah

KVÍZ: Znáte jídla, která lidem do nového roku přinášejí štěstí, zdraví a bohatství?

0:30
0:30

Poslechněte si tento článek

Kdo si na Nový rok nedopřeje čočku, nemůže počítat s bohatstvím. Tentýž výsledek tedy většinou zaznamenají i ti, kteří této luštěniny spořádali sebevětší množství, ale aspoň mohou mít pocit, že pro to něco udělali. Ale žádný strach, podobné zvyky mají na přelomu roku i v jiných částech světa. Víte například, kde se podávají oilebollen, kde nudle a kde třeba nakládané sledě? Prověřte své zkušenosti v novoroční kulinařině v našem kvízu.

Foto: Profimedia.cz

Čočka s uzeným masem je česká novoroční klasika.

Článek
1. První otázku snad ani nejde netrefit. Ve které zemi musejí být při loučení se starým rokem a vítání toho nového na stole marcipánová prasátka?
Foto: Patrik Stollarz / AFP, Profimedia.cz
2. Aby se mu v novém roce dobře vedlo, musí každý správný Španěl o silvestrovské půlnoci sníst pár kousků ovoce. Víte kterého?
3. Česko není jedinou zemí, kde se na přelomu roku „povinně“ jí čočka. Na tuto tradici lze narazit například na Slovensku, a dokonce i v Itálii. Jak se jmenuje tamější tradiční novoroční pokrm? Italštináři a gurmáni nebudou mít problém, ostatní si zkrátka tipnou.
4. Název Hoppin’ John sám o sobě naznačuje, že tento novoroční pokrm připravují lidé ve Spojených státech, konkrétně ve státech jižanských. Obvykle jde o směs luštěnin a rýže, do níž se podle místních zvyklostí přidávají další suroviny včetně například slaniny a vepřového masa. Důležitou složkou však je i listová kapusta nebo podobný přírodní zelený prvek. Proč se tam přidává?
Foto: Jay Parmar / Stock Budget, Profimedia.cz
5. Asi se dá odhadnout, že slovo oilebollen by mohlo v doslovném překladu znamenat olejové koule a že jde ve skutečnosti o smažené kuličky těsta, vlastně takové malé koblihy. Ale odhadnete i oblast, kde si bez nich přelom roku neumějí představit?
Foto: Jacek Nowak / Alamy, Profimedia.cz
6. Pravděpodobně nijak zvlášť nepřekvapí, že Japonci vstupují do nového roku s porcí nudlí. Ale víte, o který typ těstovin jde?
7. V regionu Střední Ameriky se při různých svátcích, a zejména pak v čase Vánoc a přelomu roku, připravují taštičky z kukuřičné mouky plněné masem, zeleninou, sýrem, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi a celé se to balí do kukuřičných nebo banánových listů a připravuje na páře. Zejména v Mexiku jde o jedno z nejtypičtějších jídel. Jak se tyto taštičky jmenují?
8. Nakládané sledě si člověk v první chvíli spojí se Skandinávií, ale k novoročním tradicím patří i v jednom státě, kde byste to možná až tak nečekali.
9. V Norsku a Dánsku se k významným příležitostem včetně přelomu roku tradičně připravují sladké věnečky, jež se skládají do zužující se věže, která se s trochou snahy dá označit za dort. Názvy jsou v obou zemích dost podobné, tak se zeptáme třeba na tu dánskou variantu.
Foto: Francis Joseph Dean/Dean Pictures / Alamy, Profimedia.cz
10. A v jiných zemích se nový rok slaví s koláči slanými. Po celém světě jich existuje skutečně velké množství, takže kam byste zařadili například banicu?
Foto: DPphoto, Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Kde zdobí vánoční stromky pavouci a co jedí Argentinci na štědrovečerní večeři?

Vánoce

KVÍZ: Dokážete obhájit doktorát z cimrmanologie?

Koktejl

Výběr článků

Načítám