Hlavní obsah

KVÍZ: Ověřte si znalosti starých televizních scének

Televizní scénky byly ještě na začátku současného tisíciletí nedílnou a velmi oblíbenou součástí televizní zábavy, ale pak se začaly postupně vytrácet. Některé z nich jsou však dodnes skutečnými legendami. Pamatujete si například, kdo to byl Hlustivisihák nebo kolik cigaret denně vykouřil recitátor básně Ostrava? Osvěžte si vzpomínky v našem kvízu.

Foto: Peška Stanislav, ČTK

K předním tvůrcům i protagonistům populárních televizních scének v minulosti patřili také Jiří Lábus a Oldřich Kaiser.

Článek
1. Začít kvíz o scénkách něčím jiným než scénkou o kvízu, to zkrátka nejde. Pamatujete si, za co poněkud natvrdlejší účastník kvízu a podání Felixe Holzmanna považoval Zanzibar?
2. Jak se jmenoval neúnavný a obětavý kolega referenta Kubrta, jenž se mu vytrvale snažil zlepšovat náladu, když nepřišly gumičky, a (skoro) vždy s sebou přinesl na košt nálev?
3. Jak se jmenoval host manželského páru ztvárněného Jiřinou Bohdalovou a Vladimírem Dvořákem, který se už nikdy nedozví pointu vtipu o selce a turistovi v Karpatech? Nebo to bylo v Alpách?
4. A do třetice se zeptáme na jméno. Víte, jaké bylo celé jméno legendárního Suria Maria ze scénky Jiřího Krampola a Miloslava Šimka?
5. Kolik cigaret denně kouřil recitátor v podání Jiřího Wimmera, jenž se tak nesmazatelně vryl do historie umění svým neopakovatelným přednesem básně Ostrava?
6. Z novějších počinů se nesmí zapomenout na scénku, v níž Josef Mladý v roli notáře četl poslední vůli před početnými pozůstalými, zatímco Josef Náhlovský ztvárnil vdovu. Závěť zmiňovala široké příbuzenstvo a jedním z těch, na které si nebožtík vzpomněl, byl i Pepíček Tunkawu. Pamatujete si, kdo byl jeho otec?
7. V novém tisíciletí patřil k nejvýraznějším tvářím „scénkové tvorby“ Zdeněk Izer. Jeden z jeho nejznámějších počinů parodoval tehdejší pořad Tabu. Který problém se zde řešil s anonymní osobou, z níž se na konci vyklubal policista v podání Marka Dobrodinského?
8. Naopak staršího data jsou scénky s natvrdlým vrátným Hlustivisihákem. Tušíte, který populární herec jej ztvárňoval?
9. V jedné ze starých scének se řešil spor mezi Zdeňkem Svěrákem a Ivanem Mládkem. O co v ní šlo?
10. Mezi největší legendy českých televizních scének bezpochyby patří také další kousek z Televarieté. Učitelka Anežka Lídlová byla z natáčení velmi nervózní a záběry se tedy musely několikrát opakovat. A když už nakonec řekla skoro všechno, přece jen na něco ještě zapomněla. Co to bylo?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Slovníček přežití v nočním Brně

Koktejl

KVÍZ: Dostanete se od nádraží do centra? Otestujte své znalosti ostravštiny

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám