Hlavní obsah

Květnové šlechtické novinky: V hlavní roli Harry, zadlužený Katařan a Král kompostu

V květnu se nejčastěji mluvilo o princi Harrym, ale média si vzala na paškál i jeho manželku Meghan. Objevila se však i zpráva o katarském šlechtici, jehož dluh v Británii dosáhl rekordních rozměrů, a Karel III. s chotí Camillou na zahradnické výstavě převzali nové tituly.

Foto: Sunday Alamba, ČTK/AP

Harry a Meghan při návštěvě Nigérie

Článek

Všichni jsou oblíbenější než před rokem. Kromě Meghan

U příležitosti prvního výročí korunovace krále Karla III. přinesla britská média na začátku května aktuální údaje ohledně popularity jednotlivých členů královské rodiny mezi poddanými. Zajímavá je na nich především skutečnost, že prakticky všichni jsou nyní populárnější než při posledním průzkum a jedinou výjimkou je vévodkyně ze Sussexu Meghan.

Foto: Profimedia.cz

Popularita Meghan ve Velké Británii nestoupá (ilustrační foto).

Nejpopulárnějšími členy britské královské rodiny jsou princ William a jeho manželka Kate, jejichž oblíbenost atakuje hranici 70 procent. Král Karel III. skončil na čtvrtém místě se zhruba 56 procenty, když se před něj dostala jeho sestra, princezna Anne. Naproti tomu Meghan zaznamenala oblibu pouze 25 procent a její manžel, princ Harry se jen těsně dostal za třicetiprocentní hranici.

Celých 60 procent Britů je pak přesvědčeno, že země má zůstat monarchií, zatímco pouze 28 procent si přeje, aby se Velká Británie stala republikou.

Tak měli čas, nebo ne?

Hlavní hvězdou května, i když sám si to asi zase až takto nepředstavoval, byl bezpochyby princ Harry. Nejvíce rozruchu způsobila kauza, kdy se vévoda se Sussexu vydal do Londýna, aby se tam zúčastnil her pro vojáky zraněné ve službě Invictus Games, jichž je zakladatelem a patronem, ale nesetkal se tam se svým otcem Karlem III. Britská média si všimla, že v jednu chvíli byli na různých místech zhruba jen necelé čtyři kilometry od sebe.

Foto: Profimedia.cz

Karel III. a princ Harry na archivním snímku z pohřbu královny Alžběty II.

Buckinghamský palác na dotazy odpověděl prohlášením o nabitém a pevně daném programu krále, zatímco Harry se k tomu v první chvíli překvapivě snad ani nijak konkrétně nevyjádřil. Ovšem později se nechal slyšet, že setkání s otcem bylo možné, ale královská rodina nechtěla splnit Harryho podmínky. Původně totiž od otce dostal nabídku zůstat při návštěvě Londýna v královské rezidenci, ale podle Harryho nedokázal palác zajistit potřebnou bezpečnost.

Spor o to, kdo se komu ve skutečnosti vyhýbá, se tak dále prohloubil a nezdá se, že by jej přinejmenším Harry chtěl řešit jinak než prostřednictvím médií.

William převzal velení Harryho pluku

Ale tvrdit, že původcem všech naschválů je Harry, by nebylo fér. Jeden takový si totiž přichystal i jeho otec Karel III., když zhruba hodinu poté, co jej Harry obvinil z neochoty setkat se, král oficiálně oznámil uvedení svého staršího syna Williama do čela vojenského leteckého útvaru, u nějž dříve sloužil právě Harry.

Foto: Profimedia.cz

Princ William převzal velení útvaru, u nějž dříve sloužil jeho bratr Harry.

Při uvedení Williama do funkce Karel III. ani náznakem nezmínil skutečnost, že právě zde dříve sloužil jeho mladší syn Harry, a naopak připomněl, že William byl v minulosti dobrý pilot. Odkazoval tím na skutečnost, že William při službě v armádě rovněž působil u vzdušných sil.

Králova slova se pak William pokusil potvrdit tím, že z letecké základny odletěl ve vrtulníku, který sám pilotoval.

Meghan hledala kořeny v Nigérii

Princ Harry se v první polovině května společně se svou ženou Maghan vydal na tři dny do Nigérie. Primárním cílem této cesty bylo podpořit úsilí této země v péči o zraněné vojáky, přičemž právě Nigérie se uchází o pořadatelství Harryho projektu Invictus Games v roce 2029.

Média si však všímala spíše vévodkyně Meghan. Ta totiž měla jet do Nigérie „hledat své kořeny a rodokmen“. Již dříve totiž v podcastu Archetypes mluvila o genealogických testech, podle nichž je ze 42 procent nigerijského původu. Na otázku, ze kterého pochází kmene, pak odpověděla, že neví, ale že má v plánu to zjistit.

Foto: Kola SULAIMON / AFP, Profimedia.cz

Meghan hledala své kořeny v Nigérii.

Nedlouho poté však britská média přišla s informací, že již v roce 2015, tedy zhruba rok před tím, než byl oficiálně potvrzen její vztah s princem Harrym, se ze stejného důvodu vydala na Maltu, kde zase pátrala po svých anglických a irských kořenech. Podle dostupných záznamů tam totiž přibližně v polovině 19. století žila její praprababička.

Katarský šlechtic s rekordním dluhem

Na člena katarské vládnoucí rodiny Fahada Ahmeda bin Mohammeda Ál Tháního byl ve Velké Británii vydán zatykač. Je totiž obviněn z toho, že dluží značnou sumu peněz, když se angažoval v plánu na výstavbu luxusních resortů v Libyi a v Evropě, k němuž však nakonec nikdy nedošlo.

Původní dluh činil 900 milionů dolarů (přes 20 miliard korun), ale dnes činí již astronomických 6 miliard dolarů (téměř 138 miliard korun), což je podle některých zdrojů pravděpodobně největší dluh jednotlivce, jaký se kdy v historii anglického právního systému objevil.

V souvislosti s tímto případem se v minulosti angažoval dokonce i bývalý premiér Tony Blair, ale když selhaly i pokusy vyřešit situaci ve spolupráci přímo s katarskou vládnoucí rodinou, ocitl se případ u soudu. K němu se však obviněný katarský šlechtic nedostavil, a tak na něj soudce bez váhání vydal zatykač.

Král kompostu a včelí královna

Navzdory aktuálním komplikacím v souvislosti s nedávno diagnostikovanou rakovinou se britský král Karel III. zúčastnil tradiční květnové zahradnické výstavy Chelsea Flower Show. Mimo jiné navštívil i expozici, kterou s pomocí známého zahradního designéra Harryho Holdinga vytvořili žáci jedné z londýnských základních škol.

Při té příležitosti děti předaly králi i jeho choti odznaky oceňující jejich přínos pro ochranu životního prostředí. Král i královna zároveň s nimi získali i nové tituly, které však při oficiálních akcích a v dokumentech s největší pravděpodobností používat nebudou. Zatímco Camilla se tak stala Včelí královnou, Karel získal titul Král kompostu.

„Velmi správně,“ okomentoval to zjevně dobře naladěný Karel III., jakmile zjistil, co na vyznamenání stojí.

Šlechtické novinky: Králové na basketu, princezna v azylu, porušená tradice a Harry nebude vyhoštěn

Koktejl

Výběr článků

Načítám