Článek
Na snímku Palinkasová porovnává darovaný citrus ponderosa s klasickým citronem. Zatímco běžný citron se jí bez problémů vejde do dlaně, hybrid skoro dosahuje velikosti její paže.
Plod extrémních rozměrů dostala od farmářů z městečka East Fremantle a využila jej k výrobě salátu a limoncella – alkoholického likéru vysoce rozšířeného především v Itálii.
„Je sladký, tak jsem jej oloupala a udělala ponderosa salát s cuketou, zelenými olivami a citronovým dresinkem. Vnitřní část se podobá plodu australského citrusu australasica, šťávou z něj jsem salát nakonec pokapala,” popsala Daily Mailu kuchařka z Austrálie.
Citrus ponderosa není pěstován komerčně, většinou jej nadšenci do zahradničení využívají k dekorativním účelům. Může být ale použit také jako alternativa klasických citronů do džemů, koláčů a jiných receptů.