Hlavní obsah

Řidiči v Cambridge šílí. Kruhový objezd má nově 36 semaforů

Notnou dávku kritiky sklidila nová úprava jednoho kruhového objezdu v anglickém univerzitním městě Cambridge. Okruh o průměru asi 40 metrů je nově vybaven 36 semafory, což zejména řidiči označují za „směšné“, protože to prý jen zdržuje provoz a vyvolává dopravní chaos.

Semafory, kam se podíváš: Na novém kruhovém objezdu v Cambridge jich je 36Video: AP

Článek

Poprvé se labyrint barevných světelných znamení na spojnici ulic Milton Road a Elizabeth Way rozblikal minulý týden. I lidé, kteří bydlí v jeho blízkosti, nemohou záplavě semaforů přijít na jméno.

„Je to šílenost. Kruhové objezdy byly přece vytvořeny proto, aby semafory nebyly zapotřebí. Mám dodávku a myslím, že mi to jen prodlouží cestu, což není nejlepší pro životní prostředí,“ postěžoval si podle deníku The Telegraph Sebastian Baker.

„Hned se objevily dopravní zácpy, předtím jste po okruhu normálně projeli. Šestatřicet semaforů je obscénnost,“ dodal.

Další kritik Albey Barham, který v místě provozuje prodejnu s koberci a podlahovými krytinami, to označil za zbytečnost a vyhazování peněz. Narážel na cenu projektu, jehož součástí byly i terénní úpravy v okolí a který si vyžádal celkem 32 milionů liber (966 milionů Kč).

„Nemyslím si, že je to dobré využití finančních prostředků. Mnoho let to fungovalo dobře. Pro nás je to kruhový objezd plný kouzel,“ přisadil si s ironií Barham.

Podle dalších kritiků se stává, že se na příjezdových komunikacích vytvářejí fronty aut jen proto, že je zastaví semafor, ačkoli je v tu chvíli okruh prázdný a ani po přechodech nikdo neprochází. Našlo se prý už pár řidičů, kteří v takové situaci jednoduše projeli na červenou.

Město ale novou úpravu kruhového objezdu hájí s tím, že je bezpečnější pro pěší a cyklisty. „Součástí nového uspořádání jsou vyhrazené pruhy pro chodce a cyklisty, takže lidé mohou bezpečně přejít silnici i v těch nejrušnějších chvílích,“ řekl mluvčí instituce, která spravuje městské silnice.

Požádal o trpělivost při vylaďování intervalů světelné signalizace. „Dopravní toky sledujeme. Jakmile budou přicházet další data, budeme pokračovat v úpravě světel tak, aby to bylo co nejefektivnější pro všechny,“ dodal mluvčí.

Opilý senior nezvládl na okraji Prostějova vytočit kruhový objezd

Krimi

Výběr článků

Načítám