Hlavní obsah

Král a královna šklebení zůstali neporaženi navzdory silné konkurenci

Každoroční šampionát ve šklebení i letos ovládli staří známí harcovníci, přestože tentokrát měli velmi silnou konkurenci. Claire Listerová zvítězila již poosmé v řadě, zatímco Tommy Mattinson dokonce již podevatenácté.

V Británii se konala soutěž o nejlepší grimasuVideo: AP

Článek

Letošní klání se konalo o uplynulém víkendu v severoanglickém městečku Egremont v rámci tradiční akce Egremont Crab Fair.

Podle názvu šlo původně o jarmark, jenž se poprvé konal údajně již v roce 1267. Od té doby však prošel zásadní změnou, takže dnes jde spíše o jakousi celotýdenní slavnost či festival, kde mimo jiné vystupují i různí umělci, probíhají zvířecí přehlídky nebo soutěže. Vedle vytváření šklebů se zde poměřují síly například i v přehazování vajíček nebo závodech trakařů.

Zdaleka ne tak dlouhou jako samotný festival, ale také již notně bohatou historii má i zdejší závod ve šklebení, jenž si přisvojuje také status mistrovství světa. Ostatně letošní vítěz Tommy Mattinson trofej letos převzal již podevatenácté, přičemž mistrem světa v této disciplíně byl v minulosti i jeho otec.

Podobné rodinné dědictví se projevilo také u letošní vítězky v ženské kategorii Claire Listerové. Ta získala již osmý titul v řadě, přičemž několik dalších jich má na kontě i ze vzdálenější minulosti. Letos však do soutěže nastoupila také její dcera, která triumfovala v juniorské kategorii.

Grimasy při soutěží hodnotí pětičlenná porota, která se zaměřuje v prvé řadě na to, jak moc se obličeje soutěžících změní oproti stavu, kdy se tváří zcela civilně a přirozeně. Podle organizátorů se letos sjeli „šklebaři“ prakticky z celé země a někteří dokázali dost potrápit i oba aktuální vítěze.

Ale Tommy Mattinson si z toho příliš velkou hlavu nedělá a bezprostředně po svém devatenáctém vítězství prohlásil, že chce tento počet dále zvyšovat, přičemž jeho cílem je 30 světových titulů ve šklebení.

Nejošklivějším psem pro rok 2024 se konečně stal osmiletý pekinéz Wild Thang

Koktejl

Výběr článků

Načítám