Hlavní obsah

Kostra stegosaura se vydražila za více než miliardu

Téměř kompletní kostra stegosaura stará až 161 milionů let se ve středu v newyorské aukci prodala za 44,6 milionu dolarů (přes miliardu korun). Násobně tak předčila původní odhady o prodejní ceně a překonala čtyři roky starý aukční rekord. Identita kupce zveřejněna nebyla. Dosavadní rekord držela kostra Tyrannosaura rexe, která se vydražila za 31,8 milionu dolarů (asi 734 milionů Kč).

Kostra stegosaura se vydražila za více než miliarduVideo: AP

Článek

Býložravý dinosaurus přezdívaný Apex je vysoký 3,3 metru a měří 8,2 metru. Jeho pozůstatky objevili v roce 2022 na soukromém pozemku paleontologa Jasona Coopera poblíž města Dinosaur v americkém státě Colorado.

Aukční síň Sotheby’s popsala tuto fosilii jako „nejkompletnější“ a „nejlépe zachovalý“ exemplář stegosaura této velikosti, jaký byl kdy objeven.

Foto: Pamela Smith, ČTK/AP

Kostra stegosaura vystavená v newyorské aukční síni Sotheby’s

Kostra Tyrannosaura rexe se na aukci ve Švýcarsku prodala za 132 milionů

Koktejl

Zkamenělá kostra Apexe vykazuje známky artritidy, což podle odborníků naznačuje, že se býložravec dožil vysokého věku. Jeho pozůstatky naopak nenesou žádné známky boje, ačkoliv se odhaduje, že se tito býložravci často bránili predátorům pomocí hrotů na ocase.

Foto: Pamela Smith, ČTK/AP

Kostra stegosaura vystavená v newyorské aukční síni Sotheby’s

V posledních letech byly kostry dinosaurů nebo jejich části opakovaně vydraženy za milionové částky. Mnozí odborníci se však k dražbám vědecky cenných koster stavějí kriticky.

Vědci se zlobí. V Evropě se bude poprvé dražit kostra Tyrannosaura rexe

Věda a školy

Výběr článků

Načítám