Hlavní obsah

Kolín nad Rýnem zakázal používat v noci robotické sekačky

Západoněmecký Kolín nad Rýnem zakázal na území města používání robotických sekaček trávy při soumraku a během noci. Důvodem opatření, které radnice vydala v úterý s tím, že vstupuje v platnost okamžitě, je ochrana ježků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tito tvorové se právě v nočních hodinách vydávají hledat potravu, přičemž hrozí kolize s ostrými noži přístrojů, které ježky mohou vážně zranit, nebo dokonce usmrtit. Ježci totiž před nebezpečím neprchají, nýbrž se choulí do klubíčka, argumentuje radnice.

„Zákaz uvádění robotických sekaček do provozu začíná platit půl hodiny před západem slunce a končí půl hodiny po východu slunce následujícího dne,“ stojí v nařízení.

Za jeho nerespektování budou pracovníci městského úřadu na ochranu přírody provinilce nejprve napomínat. Pokud by šlo o opakované porušení vyhlášky, hrozí finanční postih.

„Poranění nebo zabití ježka se trestá pokutou podle spolkového zákona o ochraně přírody. Její výše závisí na konkrétním případu,“ upřesnila radnice deníku Bild s tím, že by mohlo jít až o 50 tisíc eur (téměř 1,3 mil. Kč).

Městská vláda, kterou řídí koalice Zelených, křesťanských demokratů (CDU) a sociálně liberálního hnutí Volt, dále vysvětlila, že nočním zákazem sekaček chce chránit nejen ježky, ale i další drobná zvířata.

„Jde o důležitý a účinný příspěvek k ochraně druhů, protože minimalizuje další zdroj nebezpečí jak pro ježky, tak pro jiné ohrožené obratlovce, jako jsou ropuchy i další obojživelníci,“ stojí dále ve vyhlášce.

Na vyžádání jsou možné i výjimky. Majitel travnaté plochy ale musí prokázat, že použití robotické sekačky nijak neohrozí život a zdraví ježků či dalších malých obratlovců. Jako příklad radnice uvádí travnaté plochy na střechách.

Žena zachránila malého ježka, druhý den zjistila, že je to bambule

Koktejl

Výběr článků

Načítám