Hlavní obsah

Kočka, sloni, piraně. Banksy za týden vytvořil v Londýně sedm děl, některá už zmizela

Skleněná policejní budka v centru Londýna, která vypadá jako nádrž s piraněmi, je sedmým dílem ze série zvířat, jež minulý týden v britské metropoli vytvořil Banksy. Známý streetartový umělec se k hejnu ryb, které následovalo po koze, slonech, opicích, vlkovi, pelikánech a kočce, přihlásil na instagramu.

Kočka, sloni, piraně. Banksy za týden vytvořil v Londýně sedm děl, některá už zmizelaVideo: Reuters

Článek

Ryby vyobrazené na policejní budce se stylově liší od předchozích šesti děl, která Banksy prohlásil za své práce v průběhu týdne. Vlka na satelitní anténě mezitím patrně někdo ukradl. Protahující se kočku na prázdném billboardu zase odstranili stavební dělníci.

Foto: Profimedia.cz

Umělec Banksy vytvořil v Londýně během týdne sedm děl.

Jeden z policistů sdělil tiskové agentuře PA, že byli požádáni o prohlídku uměleckého díla poté, co bylo zachyceno na průmyslových kamerách, a že čekají, co se s ním bude dít. Řídicí orgán londýnské radnice později uvedl, že pracuje na možnostech „zachování“ nového Banksyho díla.

Banksyho účet na instagramu odhaloval po sedm dnů každý den nové zvířecí dílo. V sobotu bylo dílo zobrazující protahující se kočku na poškozeném a prázdném reklamním billboardu odstraněno z místa v severozápadním Londýně několik hodin po odhalení.

Davy lidí bučely, když dílo v Cricklewoodu demontovali tři muži, kteří uvedli, že byli najati dodavatelskou firmou, aby billboard z bezpečnostních důvodů odstranili. Několik hodin poté, co Banksy potvrdil, že návrh je jeho, se z celého Londýna sjely davy lidí, aby si dílo prohlédly ještě předtím, než bude demontováno.

Dodavatel, který se představil pouze jako Marc, řekl, že se chystali billboard sundat v pondělí a nahradit ho novým, ale odstranění přesunul už na sobotu, aby ho nikdo nestrhnul. Majitel billboardu policii sdělil, že ho věnuje umělecké galerii.

Zadrželi jsme padělatele Banksyho děl, tvrdí Španělé

Evropa
Foto: Jordan Pettitt, ČTK/AP

Muž odnáší ze střechy obchodu v Londýně satelit s obrazem vlka.

Výběr článků

Načítám