Hlavní obsah

Koala se v Austrálii vydal na průzkum nádraží. Musela ho vyprovodit policie

Casula

K nezvyklému výjezdu přiměl australské policisty koala medvídkovitý, který si za tmy udělal výlet na nádraží Casula na jižním předměstí Sydney. Jeho potulování po nástupištích a schodištích zachytily bezpečnostní kamery.

Koala se zvědavě procházel po nádraží v AustráliiVideo: Reuters

Článek

Nečekaný návštěvník stanice v pátek krátce před čtvrtou hodinou ranní přelezl oplocení a potuloval se areálem stanice, kde překvapil jednoho pendlera. Přítomnost zvířete ale nahlásil až průvodčí vlaku.

Strojvůdci souprav, které v danou chvíli měly stanicí projíždět, dostali upozornění, aby zpomalili. Koala se totiž podle serveru 9News chvílemi pohyboval na hraně nástupiště v nebezpečné blízkosti kolejí.

Zabloudil také na schody a k výtahu, kde se na chvíli zastavil. „Zdá se, že přemýšlí, jestli se sveze. Když ale žádný výtah nepřijel, běžel dále,“ popsala koalův výlet tisková agentura AAP.

Policisté dorazili na místo kolem půl páté ráno a koalu „vyprovodili“ do přilehlé buše. Odchytávat jej nemuseli, protože roztomilý vačnatec sám vyšplhal na plot a vydal se na zpáteční cestu do míst, odkud přišel.

„Za žlutou čarou“

Dopravní společnost, která videozáběry poskytla médiím, nato upozornila, že by se nikdo neměl pohybovat v přílišné blízkostí kolejí. „Všem cestujícím, velkým i malým, připomínáme, že mají (na nástupišti) zůstat za žlutou čarou,“ stojí v prohlášení.

Koala je zpravidla samotářský druh a patří v Austrálii k nejoblíbenějším zvířatům. V oblasti jihozápadně od Sydney žije jejich početná komunita, kterou však ohrožuje postupující městská zástavba.

Vláda australského státu Nový Jižní Wales má program na ochranu koalů, do nějž investovala už 600 tisíc australských dolarů (9,3 mil. Kč). Zřídila také funkci zvláštního komisaře, který na projekt dohlíží.

Ze záhadného zloděje decimujícího australskou lesní školku se vyklubal koala

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám