Hlavní obsah

Klokaní mámu srazilo auto, mládě z její kapsy se stalo domácím mazlíčkem

Klokaní ostrov

Australanka Tiffany Bantonová našla loni v prosinci u silnice mrtvou klokaní matku, ale mládě v jejím vaku stále žilo. Tiffany neváhala a odvezla je domů, kde se o ně od té doby pečlivě stará navzdory všem specifikům, která chov malého klokánka obnáší.

Rodina se stará o klokaní mládě, které našla v kapse matky zabité autemVideo: AP

Článek

Třiatřicetiletá Tiffany Bantonová loni v prosinci na silnici zastavila u sražené klokaní samice, které již nebylo pomoci. V jejím vaku se však neohrabaně hýbalo mládě, které nevědělo, co si počít. Věděla to však Tiffany, která malou, v té době přibližně devítiměsíční klokaní holčičku sebrala a odvezla si ji domů.

Ačkoliv Tiffany žije na Klokaním ostrově, jenž leží u jižního pobřeží Austrálie nedaleko města Adelaide, neměla s chovem malých klokánků žádné zkušenosti. S pomocí odborníků však zjistila, jak na to, a tak malá Star, která dostala jméno podle silnice, kde ji Tiffany našla, prospívá velmi dobře a roste jako z vody.

Stejně jako ve vaku

Ale k tomu bylo potřeba pořídit si například vyhřívané deky, které simulují teplo v klokaní kapse, ke krmení z lahve byl potřeba speciální přípravek a pomoc Star potřebovala i tehdy, když potrava měla její tělíčko opustit. „Museli jsme jí stimulovat zadeček, abychom jí s tím pomohli. Stejně jako se to děje ve vaku,“ popsala Tiffany další specifikum vývoje malých klokánků.

V čínské zoo se porvali klokani. Ošetřovatelka zasáhla lopatou a přišla o místo

Koktejl

Její úsilí však i s vydatnou pomocí sedmileté dcerky Maggie vedlo k úspěchu, a tak se Star má čile k světu a stala se rodinným miláčkem. Velmi si rozumí také s fenkou Hazel, které velmi ráda okupuje pelíšek. Přinejmenším stejně oblíbenou pak má i postel malé Maggie.

Zároveň je velmi společenská a není ráda sama. A když se tak stane, začne vydávat zvuky, aby na sebe upozornila a někoho k sobě přivolala, uvedla agentura AP.

Jak roste a sílí, pouští se také čím dál častěji ven. „Přes den zůstává s námi, ale na noc chodí do volné přírody,“ popsala Tiffany pravidelný režim. Zároveň však tuší, že vzhledem k tomuto vývoji velmi pravděpodobně přijde den, kdy se Star do jejího domu už nevrátí.

Klokan, který uprchl z jiřické věznice, se po týdnu sám rozhodl vrátit

Koktejl

Výběr článků

Načítám