Hlavní obsah

Klausova večeře ve Vídni: rybí filé s divokým česnekem

VÍDEŇ

Marinovaný tuňák jako předkrm, potom rybí filé na divokém česneku a na závěr jogurtová zmrzlina s malinami. K tomu prvotřídní vlašský ryzlink ze Štýrska a šedé burgundské, obojí ročník 2001. Na takové večeři si pochutnával český prezident Václav Klaus před odletem z dnešní jednodenní návštěvy Vídně.

Foto: Jiří Šmucler

Ráno v Kappadokii - poslední opozdilec vzlétá

Článek

Podrobnosti posledního bodu Klausova programu v prominentním hotelu Bristol měly původně zůstat zahaleny tajemstvím. Pracovníci českého velvyslanectví se ale marně snažili místo večeře ututlat. V oficiálním programu návštěvy, kteří obdrželi také novináři, se totiž o večeři otevřeně psalo.

Ke stolu pozval Klause zakladatel Rakousko-české společnosti a vídeňský vydavatel Eduard Harant. Českému prezidentovi i celé delegaci patrně chutnalo, protože nad jídlem strávili přes půldruhé hodiny. Hotel Bristol, který pečuje o hosty od roku 1892, patří mezi nejluxusnější vídeňské hotely. Jedna noc v jednolůžkovém pokoji nad pěším bulvárem Kärtner Strasse stojí přes 250 eur (téměř 8000 Kč).

Jídelníček Klausova oběda, který pořádal rakouský prezident Thomas Klestil, vyzní v porovnání s večeří poněkud skromněji. V císařském paláci se podávala špenátová polévka a chřest. Oběda se ale na druhou stranu zúčastnilo mnoho známých tváří. Mezi hosty nechyběli zástupci současné vlády, bývalý kancléř Franz Vranitzky, vídeňský starosta Helmut Zilk nebo dramatik Pavel Kohout.

Výběr článků

Načítám